Obama hagyta jóvá az Irán elleni vírustámadást

2012.06.01. 19:40

Barack Obama nem sokkal elnöki beiktatása után titokban elrendelte az egyre kifinomultabb számítógépes támadások végrehajtását Irán fő nukleáris létesítményei ellen, ezzel fékezendő az ország atomprogramját. Ezt a programban résztvevő szakemberek hozták nyilvánosságra – írja a New York Times.

Obama úgy döntött, hogy felgyorsítja a Bush-adminisztráció által megkezdett internetes hadviselési programot, amit annak idején Olimpiai Játékok fedőnéven kezdtek el. A kezdeményezés 2010 nyarán került a nyilvánosság elé, amikor egy programozási hiba miatt a natanzi atomerőműben fertőző vírus kijutott a világhálóra. A számítógépes biztonsági szakértők akkor a Stuxnet nevet adták a kártevőnek. Az információt kiadó bennfentesek szerint Obama ekkor le akarta állítani a programot, addigra a féreg így is jelentős károkat okozott Irán atomprogramjában.

Az Izrael és az USA által folytatott számítógépes hadviselési programban 18 hónap alatt amerikai, izraeli és európai szakértők is dolgoztak. A tisztviselők eltérő adatokat közölnek arról, hogy mennyire volt sikeres a szabotázsakció, de egyes becslések szerint az iráni nukleáris törekvéseket 18 hónappal, esetleg két teljes évvel vetették vissza a támadással.

Iráni szakértők a napokban bejelentették, hogy már dolgoznak egy olyan vírusirtón, ami képes azonosítani és eltávolítani a számítógépekről sKyWIper névre keresztelt új szupervírust. Az állami tulajdonban lévő számítógépes vészhelyzetekre reagáló szervezet koordinációs központja szerint a sKyWIper vírus a kémkedés egyik új eszköze. Teherán a bejelentés kapcsán azzal vádolja az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy szabotálni akarják az ország technológiai fejlesztéseit.