Lakónegyedre zuhant egy repülőgép Lagosban

2012.06.03. 18:29 Módosítva: 2012.06.03. 20:13

Egy nagyvárosi lakónegyedre zuhant vasárnap Nigériában egy személyszállító repülőgép, amelyen 147 utas volt - jelentették be a hatóságok. A polgári légügyi hatóság első közlése szerint 153 utas volt a gépen. Most már biztos, hogy valójában 147 utas és egy hatfős személyzet utazott a gépen.

A katasztrófa a nyugat-afrikai ország gazdasági központjában, Lagosban történt. Szemtanúk szerint a gép egy épületnek ütközött és kigyulladt. A repülőgép Iju városnegyedben zuhant le, a város egyik legsűrűbben lakott negyedében – mondta az AFP-nek Joseph Jaiyeoba rendőrfőnök.

Lagos nemzetközi repülőtere nagyon fontos közlekedési csomópont Nyugat-Afrikában, több millióan fordulnak meg évente ott. 2010-ben a repülőtér a biztonsági engedélyt kapott az Egyesült Államoktól, ami azt jelenti, hogy közvetlenül repülhetnek járatok Amerikába. A Dana Air légitársaság szerencsétlenül járt gépe Abujából, a fővárosból indult Lagosba, az ország gazdasági fővárosába. A társaság 2008 óta működik, megbízható szolgáltató hírében áll, és Nigéria egyik fő légitársaságává nőtte ki magát.

A mostani volt a legsúlyosabb légi katasztrófa az elmúlt húsz évben Nigériában. A szerencsétlenség oka egyelőre ismeretlen, bár katonai források azt állították: a lagosi nemzetközi repülőtérre tartó gép pilótája a leszálláshoz készülődve azt közölte, hogy a gép motorproblémákkal küszködik.

Nincsenek túlélők

A katasztrófaelhárítás emberei már a helyszínen vannak és segítenek a mentésben. A polgári repülési hatóság igazgatója szerint nincs remény arra, hogy lennének túlélők. A Dana Air légitársaság szerencsétlenül járt gépe Abujából, a fővárosból indult.

A mentők jelenleg is kutatnak a gép roncsai és a letarolt házak romjai között, de mostanáig csak elszenesedett holttesteket találtak, így a hatóságok hétfő reggel megerősítették, hogy a katasztrófát senki nem élte túl. Azt nem tudni, hányan vannak azok az áldozatok, akik a becsapódás idején a földön tartózkodtak. A keletkezett tüzek még a tudósítások pillanatában is égtek, és az egész környéket sűrű füst borította.

Káosz

Kaotikus állapotok uralkodtak vasárnap este abban a lagosi negyedben, ahol a gép lezuhant – közölték szemtanúk az AFP tudósítójával.

Több ezer kíváncsiskodó gyűlt össze az MD83 típusú gép roncsai közelében, és akadályozták a mentők meg a tűzoltók munkáját. Helybeliek már nem sokkal a gép lezuhanása után elkezdtek fosztogatni a roncsok és a romok között.

A helyszínre vezényelt katonáknak szigorúan kellett fellépniük a bámészkodókkal szemben, használniuk kellett gumibotjukat, miközben a tömegből kővel dobálták őket. Voltak olyan lakosok, akik felmásztak az egyes roncsdarabokra. A rendfenntartóknak mindössze egy folyosót sikerült kialakítaniuk a tömegben a roncsokhoz, de azon csak néhány mentőautó tudott célba jutni. Egy szemtanú szerint emiatt, ha van is túlélő, kevés az esélye arra, hogy meg tudják menteni az életét.

Mindazonáltal a hivatalos források szerint továbbra sincs túlélője a katasztrófának, és továbbra sem tudni, hogy a földön tartózkodók közül ki esett áldozatul a gép becsapódásának.

Goodluck Jonathan nigériai elnök a baleset körülményeinek "lehető legteljesebb kivizsgálását" rendelte el, és háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport