Továbbra is százak tüntetnek a Tahrír téren

MTI/Index
2012.06.03. 11:06

Továbbra is több százan tüntettek vasárnap reggel a kairói Tahrír téren azt kifogásolva, hogy előző nap a bíróság Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök perében hat egykori belbiztonsági tisztségviselőt felmentett a vádak alól.

A egyiptomi főváros forgalmas közlekedési csomópontját lezárták, ahol szombaton mintegy 20 ezer ember gyűlt össze, sokan közülük éjszakára sem távoztak, sátrakban aludtak. A legelszántabb demonstrálók közölték, hogy készek továbbra is a téren maradni, ahova vasárnap is nagy tömeget várnak. A Tahrír tér a tavalyi egyiptomi népfelkelés központja volt. A tüntetők egy miniatürizált temetőt emeltek a téren a Mubarak karhatalmának sortüzeiben elhunyt mártírok emlékére.

A 84 éves exelnököt és volt belügyminiszterét, Habíb el-Adlit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, amiért a Mubarak hatalmát megdöntő tavaly februári megmozdulások idején a karhatalom csaknem 900 békés tüntetőt ölt meg. Ejtették viszont azokat a vádakat, amiket egy korrupciós üggyel kapcsolatban hoztak fel Mubarak és két fia ellen.

A  biztonsági szolgálat perbe fogott hat magas rangú tisztségviselőjét – akik a vád szerint nem vették őrizetbe a gyilkosságok elkövetőit – felmentették a bizonyítékok nem kellő megalapozottságára hivatkozva. Az ítélethozó bíró szerint az eljárás során bizonyítékok semmisültek meg, illetve az egyik tanúról is kiderült, hogy hazudott. Egy a BBC-nek nyilatkozó ügyész szerint felháborító ítélet született, hiszen bár a bíróság kimondta, hogy Mubarak kiadta a parancsokat, az ezeket végrehajtó rendőri vezetőket nem büntette meg. A Human Rights Watch jogvédő szervezet helyszínen tartózkodó megfigyelői szerint a tárgyalás a nemzetközi normáknak megfelelően folyt le, de jelentésükben ők is megkérdőjelezik a rendőrök felmentésének jogszerűségét. Két hete 14 másik rendőrt mentett fel a bíróság, akiket azzal vádoltak, hogy több tüntetőt is megöltek a tavalyi kormányellenes tüntetések alatt. Az akkori vád szerint a rendőrök 2011. január 28-án egy rendőrőrsnél nyitottak tüzet a tüntetőkre, a lövöldözésben pedig több tüntető is életét vesztette.

A szombaton hozott ítélet hírére más egyiptomi nagyvárosokban is tüntetések kezdődtek. Az északi Alexandriában 4-5 ezren tüntettek, a Szuezi-csatorna partján lévő Iszmáilíjában másfél ezer ember vonult az utcákra.