Hat évet kaphat a pápa komornyikja

2012.06.05. 17:01

Maximum hat év börtönbüntetésre számíthat a titkos vatikáni iratok kiszivárogtatásával vádolt Paolo Gabriele, XVI. Benedek komornyikja. A pápai állam közleménye szerint a komornyikot elfogása óta egy négyszer négyméteres, fürdőszobával, egyetlen asztallal, ággyal és falon lógó feszülettel ellátott szobában őrzik, miközben felesége és gyermekei már az őrizetbevétele után elhagyták a Vatikán – írja a The Globe and Mail.

Paolo Papanti-Pelletier vatikáni bíró elmondta, kedden a bíróság két ügyvédjének jelenlétében meghallgatta a volt komornyikot és ismertették a vádiratot is. Papanti-Pelletier elmondása szerint Gabriele-t jelenleg csak minősített lopással vádolják, de az ügyészek olyan vádakat is felhozhatnak ellene, mint bűnszövetkezetben való részvétel, orgazdaság, vagy államtitkok megsértése és nyilvánosságra hozatala.

A vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásának ügye akkor került a sajtó figyelmébe, amikor eltávolították posztjáról a Vatikán bankjának nevezett IOR igazgatóját. A nyilvánosságra került dokumentumok között volt számos magánlevelezés, melyben a vatikáni korrupcióra hívták fel XVI. Benedek figyelmét. Május 25-én a vatikáni rendőrség őrizetbe vette Paolo Gabirele-t, a pápa személyi komornyikját, akinek a bűnösségében azonban sokan kételkednek. Időközben Maurizio Turco, az olasz Radikális Párt képviselője az olasz külügyminisztérium közbelépését sürgette az "idegen államban fogva tartott olasz állampolgár segítésére". Hétfőn az olasz lapok anonim vatikáni forrásra hivatkozva az egyházon belüli érdekharcokról, korrupcióról és bíborosok alkotta ellenlábas csoportokról írtak.