Auguszta
-4 °C
2 °C

Újra találkozott a híres fotós és a főszereplő

2012.06.09. 12:42

Egy ünnepi vacsorán emlékeztek meg a vietnami háború ikonikus fotójának megszületéséről Kanadában. Az eseményen a fényképész és a képen szereplő nő is megjelent. Június 8-án volt negyven éve, hogy az akkor 19 éves Nick Ut lefényképezte a napalmtámadás elől menekülő dél-vietnami civileket, köztük Kim Phucot, aki meztelenül, sikítozva rohant a fotós felé – adta hírül a CTV News.

enhanced-buzz-wide-2560-1328897920-34
Fotó: Nick Ut / worldpressphoto.org

A kép megszületésének évfordulóján a fényképész elmondta, a fotó elkészülte után azonnal a kislány segítségére sietett. „Megnéztem a karját, láttam, hogy a bőre csúnyán megégett. Fohászkodtam Istenhez, hogy ne haljon meg, aztán sírtam egy kicsit” - emlékezett vissza Ut. A fotós kórházba vitte a sérült kislányt, ahol 17 műtéten esett át. A fotó elkészülte után húsz évvel a nő Kanadába emigrált, jelenleg férjével és két gyermekével él együtt. A hírügynökség később annak ellenére közölte Ut fotóját, hogy a meztelen kislány miatt nem lett volna szabad megjelentetniük. A szerkesztők azonban tudták, a képet az egész világnak látnia kell. A fotós Pulitzer-díjat kapott a munkájáért.

Nick Ut és Kim Phuc
Nick Ut és Kim Phuc
Fotó: Stringer/canada

A pénteki ünnepségen Phuc a fotós mellett a plasztikai beavatkozásokban közbenjáró brit újságíróval, az emigrációját megszervező német újságíróval, valamint a kanadai menedékjogáért közbenjáró új-fundlandi tisztviselővel is találkozott.