Újabb 52 civil áldozat Szíriában

2012.06.10. 10:05

Legalább 52 civil halt meg a szíriai kormány szombati akcióiban a londoni székhelyű Szíria Emberjogi Központ szerint. A legtöbb áldozatot Darában követelte a kormányzati hadművelet, ott egy hajnali bombázásban húsz ember vesztette életét. A 16 hónappal ezelőtt kezdődött felkelés éppen ebből a városból indult ki. Az aktivisták állítása szerint a kormánycsapatok bombázták Homst is, és kora reggel heves tűzpárbaj alakult ki a felkelők és a hadsereg között Damaszkusz belvárosában is – számol be a Voice of America.

Eközben a Szíriai Nemzeti Tanács névre hallgató száműzött ellenzéki csoport Isztambulban tanácskozott a szervezet jövőjéről. Közleményük szerint a csoport új vezetője Abdulbaset Sieda, egy kurd emberjogi aktivista lesz. A csoport várhatóan vasárnap is újra össze fog ülni. Működésüket korábban több kritika érte a belső harcaik miatt, azonban Sieda elmondása szerint a csoport most megpróbálja megreformálni magát, hogy összekapcsolódva a hazai ellenzékkel hatékonyan tudják szolgálni és képviselni a szíriai népet.

Enyhült az orosz álláspont

Szombaton Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter egy szombati sajtótéjákoztatón bejelentette, Moszkva támogatni fogja Aszad elnök távozását a hatalomból, ha a szíriai nép úgy kívánja. Lavrov azonban hozzátette, Oroszország még mindig ellenzi a külföldi katonai beavatkozást Szíria ügyében.