Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Megkezdődött a pedofil edző pere

2012.06.11. 19:02
O. J. Simpson tárgyalása óta az egyik legnagyobb médiafigyelmet kiváltó per kezdődött meg hétfőn az Egyesült Államokban. A pennsylvaniai iskola 68 éves edzője ellen 52 vádpontot sorolt fel a bíróság, mintegy tíz fiatalkorú fiú ellen elkövetett szexuális bűntettel kapcsolatban. Az ügy kirobbanása óta az iskola vezetőségéből is fejek hullottak a porba.

A pennsylvaniai Bellefonte-ban megkezdődött Jerry Sandusky egykori amerikaifutball-fociedző pere – a férfi a vádak szerint 15 év alatt mintegy 10 fiatalkorú fiú kárára követett el szexuális zaklatást. A pennsylvaniai Penn State University 68 éves volt edzője összesen 52 vádponttal néz szembe, ám mindegyik esetben tagadja a vádakat. A nyugdíjas edző az ügyészség szerint az iskola amerikaifutball-programjával és ajándékokkal próbálta rávenni a fiatal fiúkat a szexuális kapcsolatra, amikre saját otthonában és az iskola épületeiben is sor került. Az ügyre heves médiafigyelem irányul az Egyesült Államokban, a bíróság épülete előtt műholdas közvetítőkocsik sorakoztak.

Sandusky ügyvédei korábban a tárgyalás elnapolását kérték, ám John Cleland bíró nem engedélyezte a halasztást. Pénteken az ügyvédek a vádak elejtetésére is kísérletet tettek, de ezúttal sem jártak sikerrel. A tárgyaláson az esküdtszéket hét nő és öt férfi alkotja. A Christian Science Monitor jelentése szerint Sandusky röviddel nyolc óra után, mosolyogva érkezett meg a bíróságra. A tárgyalás kilenc órakor kezdődött. A per során várhatóan több állítólagos áldozat is vallomást tesz majd a szexuális zaklatások ügyében. A korábban csak „1. áldozatként” megjelölt tanú meghallgatására várhatóan hétfőn vagy kedden kerül sor.

Segédedzőből cukros bácsi

Jerry Sandursky 1969 és 1999 között volt a Penn State Nittany Lions névre hallgató iskolai labdarúgó csapat segédedzője. 1977-ben ő alapította a Second Mile nevezetű jótékonysági szervezetet, ami a bajba jutott fiatalok felkarolását tűzte ki célul. 1998-ban aztán Sanduskyt gyermekek szexuális zaklatásával vádolták meg, ám hivatalosan vádat nem emeltek ellene. Egy évvel később nyugdíj ment, de továbbra is szabad bejárása volt az iskolai sportlétesítményekbe.

A szexuális zaklatások vizsgálata 2008-ban kezdődött meg, miután az „1. áldozat” néven emlegetett fiú anyja beszámolt arról, hogy a gyermekét szexuálisan zaklatta a volt segédedző. Sandusky 2005-ben és 2006-ban találkozott a fiúval a Second Mile program keretében, amikor az még csak 11-12 éves volt. A lefolytatott vizsgálat alatt a pennsylvaniai főügyész, Linda Kelly arra panaszkodott, hogy az iskolai tisztviselők nem tanúsítottak jelentős együttműködést az ügyben.

Jerry Sandusky
Jerry Sandusky
Fotó: Patrick Smith

2010 decemberében Mike McQueary segédedző arról számolt be, hogy 2002-ben szemtanúja volt egy másik fiú zaklatásának. Vallomása szerint véletlenül nézett be az épület egyik zuhanyzójába, ahol egy meztelen, becslése szerint tízéves fiút látott, aki a falat támasztotta, mögötte pedig Sandusky állt. McQueary a későbbi meghallgatásokon nem tudta megerősíteni, hogy Sandusky éppen análisan közösült volna a fiatalkorúval. A segédedző ugyan jelentette a látottakat az iskola vezetésének, azonban az egyetlen reakció az volt, hogy a sportklub igazgatója megkérte Sanduskyt, ne hozzon több Second Mile programos gyereket a sportcsarnokba. A McQueary vallomásában szereplő fiú lett a „2. áldozat”.

A vizsgálat során az érintett személyek kivétel nélkül tagadták, hogy tudomásuk lett volna az esetről. Az iskola sportigazgatója, Tim Curley, illetve a pénzügyi vezető Gary Schultz azt hitték, hogy a segédedző csak viccel velük, ezért nem vették komolyan az ügyet.

Napvilágra került korábbi zaklatások

Annak ellenére, hogy 2002-ben a segédedzőt kitiltották a fő campusból, Sandusky nyári tábort szervezett a saját vállalkozásán keresztül, ami 2002-től 2008-ig zavartalanul üzemelt. A volt edző ekkor napi kapcsolatban állt a negyedik osztályos fiú gimnazistákkal.

146159758
Fotó: Patrick Smith

Az ellene indított vizsgálat során összesen nyolc fiút találtak, akiket Sandusky biztosan zaklatott az 1994 és 2009 közötti időszakban. Közülük öt áldozat vallotta azt, hogy az edzőt a Second Mile program keretében ismerte meg. Egyikük szerint az edző rendszeresen elkísérte őket a zuhanyzóba, egy esetben pedig a saját merev péniszét adta a fiúk kezébe.

A vizsgálatok során összesen 20 molesztálási esetre került sor. Az iskola gondnoka arról számolt be, 2000-ben látta, ahogy Sandusky egy ismeretlen fiúval végez orális szexet. A gondnok a tárgyalás idejére idősek otthonába került, és szellemi leépülése miatt nem tartották alkalmasnak a vallomástételre.

Vádemelés

2011. november 4-én Linda Kelly főügyész 40 rendbeli szexuális bűncselekményt állapított meg a hároméves vizsgálat után, ami mára 52-re nőtt. Sandusky ellen vádat emeltek, majd letartóztatták. Az ügyben érintett volt még Graham Spanier, az iskola igazgatója, valamint a vezető futballedző, Joe Paterno is. Az igazgató kénytelen volt lemondani, Paternót a szezon közepén rúgták ki a csapat éléről. Gary Schultz igazgatóhelyettest és Tim Curley sportigazgatót is megrótta az esküdtszék, amiért nem reagáltak érdemben Mike McQueary segédedző jelentésére, sőt, letagadták azt a rendőrség előtt. Ellenük hamis tanúzás miatt indult eljárás. Sandusky a letartóztatása után letette a 250 000 dolláros óvadékot, azonban december 7-én újra letartóztattak, további szexuális visszaélések miatt.

146163997
Fotó: Patrick Smith

2011. november 6-án, röviddel az ügy kirobbanása után az egyetem kirúgta Sanduskyt. Tim Curley azóta is adminisztratív szabadságon van, míg Gary Schultz lemondott posztjáról.  • Eladnék
  • Hírek