ENSZ: Már polgárháború van Szíriában

2012.06.12. 19:22

Az ENSZ békefenntartó műveleteinek vezetője szerint Szíriában már polgárháború folyik, és a kormány városokat és nagy területeket veszített el. Hervé Ladsous arra a kérdésre válaszolva jelentette ki ezt, hogy szerinte elérte-e már ezt a fokot a konfliktus. „Igen, azt gondolom, hogy ezt lehet mondani” – felelte, hozzátéve, hogy az ellenzék nagy területeket és több várost is elvett a kormánytól, amely vissza akarja szerezni az ellenőrzést felettük.

A békefenntartókra is rálőnek

Lövéseket adtak le Szíriában a Haffe városába tartó ENSZ-megfigyelők járműveire, és a feldühödött tömeg kövekkel és fémrudakkal támadt a kéksisakosokra. „A Hafféba igyekvő megfigyelőket dühös tömeg fogadta, körbevették az autóikat, és feltartóztatták őket” – tudatta közleményben Szauszan Goszeh, az ENSZ szíriai megfigyelő missziójának szóvivője.

A lövések a közlemény szerint azután dördültek el, hogy a megfigyelők visszafordultak, akkor, amikor már úton voltak Idlib felé. Egyelőre nem tisztázott, hogy ki adta le a lövéseket. A közlemény szerint egyetlen kéksisakos sem sérült meg.

Korábban egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot arról, hogy az ENSZ kéksisakosai miért nem juthattak be Hafféba. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) azt jelentette, hogy a kormányhoz hű helyiek megakadályozták, hogy az ENSZ-megfigyelők eljussanak a városba, amelyet az ellenzék szerint nyolc napja nehézfegyverekkel lő a hadsereg. „Az al-Hafféhoz közeli es-Sír lakói az útra feküdtek, így tartóztatták fel a megfigyelők járműveit” – mondta Rámi Abdur-Rahmán, az OSDH elnöke.

A szíriai állami hírügynökség viszont azzal vádolta meg az ENSZ-megfigyelőket, hogy autóikkal elgázolták es-Sír lakóit, és többen meg is sérültek. „Lattakia kormányzóság lakosai megpróbáltak beszámolni nekik a szenvedéseikről, amelyeket a fegyveres terroristák miatt kell kiállniuk. De a megfigyelők nem hallgatták meg őket. Egyik autójuk át is gázolt rajtuk” – jelentette a szíriai állami hírügynökség.

Szíria szerint az USA áll a terrorizmus mögött

Az Egyesült Államok azzal vádolja a szíriai kormányt, hogy újabb vérengzésre készül Hafféban. A szíriai külügyminiszter visszautasította, hogy az amerikaiak beavatkozzanak Szíria belügyeibe.

A szíriai külügyminiszter viszont a vérfürdők és a terrorizmus támogatásával vádolta meg Washingtont. „Az illetékes amerikai tisztségviselők a helyszínen meghamisítják a történéseket, és arra bátorítják a fegyveres csoportokat, hogy kövessenek el még több vérontást, terror- és erőszakcselekményt nemcsak Hafféban, hanem Szíria összes régiójában” – hangsúlyozta Valíd Moallem közleményében. A dokumentumot a Szana hivatalos szíriai hírügynökség idézte arra utalva, hogy egy szíriai civil szervezet szerint a kormányerők az ország északnyugati részén már nyolcadik napja ostromolják Haffét.