Semmi hír a túszul ejtett magyarokról

2012.06.13. 09:30

A Miniszterelnökség sajtóstábját vezető Havasi Bertalan tájékoztatása szerint semmi új, a nyilvánossággal megosztható információ nincs a Szíriában április végén túszul ejtett két magyar állampolgárral kapcsolatban.

A két magyar – egy mérnök és egy informatikus – április 28-ára virradóra tűnt el a kelet-szíriai Deir al-Zúr városban, elrablásuk okairól és körülményeiről azóta se lehet tudni semmi biztosat. A Terrorelhárító Központ (TEK) négyfős csoportja május 3-án érkezett Szíriába, hogy felkutassa és hazahozza a két pórul járt férfit.

A TEK sajtóját intéző Miniszterelnökségtől azt szerettük volna megtudni, hogy van-e hír a két magyarról, lett-e a TEK-akciójának bármilyen eredménye. A miniszterelnökség sem erre, sem arra a kérdésre nem válaszolt, hogy kint tartózkodnak-e még a terrorelhárítók.

Az Indexen keresztül egy informátor már a túszmentő akció indulásakor arra figyelmeztette a közvéleményt, hogy a Külügyminisztérium és a TEK félretájékoztatja a közvéleményt, és az akció inkább csak a tevékenység látszatának keltésére alkalmas. Szerinte kapcsolatok és helyismeret nélkül szinte semmi esély nincs a sikerre, a külügy kapkod, és a túszok csak a szerencsében bízhatnak.