Civilek készítettek kétnyelvű táblát Szlovákiában

2012.06.18. 14:57

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia nevű civil mozgalom aktivistái felújították az ekeli vasúti megállót, majd kétnyelvű feliratokat helyeztek el az állomáson. Az épületen egy szlovák és egy magyar nyelvű menetrendet, a hivatalos szlovák állomásnév-tábla (Okolicná na Ostrove) alá annak magyar nyelvű fordítását (Ekel) tartalmazó táblát helyeztek el, valamint felállítottak egy, az állomás történetét bemutató, szintén kétnyelvű tájékoztató táblát is. Akciójukra alig egy hónappal azután került sor, hogy korábban a Szlovák Államvasutak (ŽSR) elutasító választ adott a Fontos vagy! mozgalom levelére, melyben a civil szervezet magyar feliratok kihelyezését kérte az észak-komáromi vasúti pályaudvaron

412672 371291746264634 1117690680 o
Fotó: Facebook

A mozgalom közleményük szerint a romos épületet harminc önkéntes háromnapi munkával kitakarította, bevakolta és befestette. Az épület körül lekaszálták a füvet, páfrányt és muskátlit ültettek, valamint elhelyeztek az állomáson egy padot és egy órát is. Mint a Facebookon írták: „a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalom aktivistái a hétvégén felújították a legalább húsz éve katasztrofális állapotban lévő ekeli vasúti megállót. Az épület a belső tatarozás mellett kívülről is megszépült, így reményeink szerint kellemes várakozóhelyet biztosít majd a település és a környék lakosainak.”

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái bő egy éve kezdték akcióikat magyar feliratokat követelő matricakampánnyal, amelyet a kétnyelvűség hiányára rámutató több megmozdulás követett. A mozgalom fő célja a nyelvi sokféleség tiszteletben tartásának elérése, illetve rámutatni arra: kevés helyen élnek a kisebbségi nyelvhasználati törvény adta lehetőségekkel.