28 évig bujkált az amerikai katonaszökevény

2012.06.19. 12:23

Huszonnyolc év bujkálás után adott életjelt magáról az amerikai hadsereg egyik dezertőre, aki Svédországban él – jelentette a The York Times. A 21 éves David Helmer az amerikai légierő augsburgi támaszpontján szolgált. 1984 februárjában szökött el – egy kapcsolatának felbomlása miatt, és mert dühítette Ronald Reagan amerikai elnök politikája – , majd autóstoppal Svédországba ment. Bár nemzetközi körözést adtak ki ellene, legalább tízszer váltott járművet, és baj nélkül eljutott a skandináv országba – olvasható a lap vasárnapi internetes kiadásában.

Új személyazonosságot szerzett, amelyet se a családjának nem árult el, amikor a hónap elején csaknem három évtized után hazatelefonált, sem a Dagens Nyheter című svéd lapnak, amikor elmesélte élettörténetét.

Hemler másfél évvel Svédországba érkezése után megkapta a tartózkodási engedélyt. Uppsalában él, svéd állampolgár, svéd feleségétől két kisgyereke van és egy huszonkét éves lánya is, egy korábbi kapcsolatából.

A dezertőr szeretne hazatérni, hogy meglátogassa idős szüleit és találkozzon 46 éves testvérével, de nem biztos, hogy erre módja lesz, ugyanis az elfogatási parancs, amelyet az amerikai hadsereg kiadott ellene, változatlanul érvényben van. Svédországban viszont nyugodtan élhet, mert Stockholm és Washington kötött ugyan kiadatási szerződést, de az katonai és politikai jellegű bűncselekmények elkövetőire nem terjed ki.