no

18 halott az ugandai földcsuszamlásban

2012.06.26. 18:13

18 ember meghalt, 92 eltűnt Ugandában, miután hétfőn az ország keleti részén földcsuszamlás temetett maga alá három falut. A mentésben jelenleg a Vöröskereszten kívül a hadsereg közel 1000 katonája is részt vesz. A Vöröskereszt attól tart, hogy az áldozatok száma emelkedni fog – számolt be a CNN.

„Tegnap este a területi hatóságok arra kérték a magas kockázatú helyeken élőket, hogy menjenek az iskolákba, amiket most biztonságos gyűjtőhelyekként használunk” – mondta Catherine Ntabadde, az ugandai Vöröskereszt munkatársa. A mentők és falubeliek kétségbeesetten, kézzel próbálták megtalálni hozzátartozóikat a vastag sárréteg alatt. Az ugandai kormány illetékes minisztériuma közölte, buldózereket bérel, hogy eltávolítsa a házakra zúdult, gyorsan szilárduló sarat.

A katasztrófára előtt a térséget heves felhőszakadás sújtotta. Az esőzések rendszeresen okoznak földcsuszamlásokat az ország keleti, hegyvidékes területein, ahol a fakitermelés miatt a talaj jóval lazább, mint a hegyvidéken általában. Ugandában nem ritkák a hasonló katasztrófák, tavaly augusztusban legalább 23 ember halt meg, amikor egy hatalmas földcsuszamlás betemetett egy falut a Bulambuli térségében, mintegy 300 kilométerre az ország fővárosától, Kampalától. 2010-ben ugyan abban a térségben 87 vesztették az életüket egy földcsuszamlásban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport