Török csapatok tartanak a szír határ felé

2012.06.28. 17:32

Törökország csütörtökön katonai egységeket vezényelt a szír határ közelébe. Az egységek között légvédelmi ágyúk és rakéták is vannak. A 12 teherautóból álló konvojról szóló híradások előtt, még szerda éjjel egy harminc katonai járműből álló konvojról is beszámolt a török Anadolu hírügynökség. A jóval nagyobb, harminc katonai járműből álló különítmény Ískenderunba tartott – számolt be a Wall Street Journal.

„Meg tudom erősíteni, hogy csapatokat küldtünk a határ menti Hatay tartományba. Ezek óvintézkedések, amiket Törökország a Phantom vadászgép lelövése után foganatosított” – nyilatkozta egy török tisztviselő. Nyilatkozatában arra nem tért ki, hogy pontosan hány katona és milyen egységek tartanak a határ felé, de a Dogan török hírügynökség szerint az 5. gépesített páncélos dandár egységei indultak el Ískenderunba. A határ felé tartó járművekről a Reuters egyik tudósítója is beszámolt.

A NATO elítélte Szíriát a török katonai repülő pénteki lelövése miatt, miután a szervezet Ankara kérésére nagyköveti szinten egyeztetett a kialakult helyzet miatt. Anders Fogh Rasmussen, NATO-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte a történteket. A szervezet együttérez Törökországgal és figyelemmel kíséri a fejleményeket, de katonai lépéseket nem jelentett be.

Törökország kezdeményezte a NATO tagországainak rendkívüli ülését, a 4. cikkely szerint „a felek közös konzultációt tartanak, amikor bármelyikük véleménye szerint valamelyik szerződő fél területi integritását, politikai függetlenségét, vagy biztonságát fenyegetés éri”. Azt azonban kiemelték a török politikusok, hogy országuk nem kíván háborúba vonulni Szíria ellen.

Közben Damaszkuszt erős robbanás rázta meg csütörtökön. Hírek szerint két mágneses pokolgép robbant fel az igazságügyi palota parkolójában, egy harmadik bomba pedig nem lépett működésbe. A kormány szerint terroristák hajtották végre a merényletet.