Lila volt a ló háta, amikor letartóztatták a huszárokat

2012.07.04. 17:51
Nem kínozta, hanem éppen gyógyította állatait az a három huszárruhás magyar, akit baltikumi túrája során Svédországban tartóztatott le a rendőrség. Pihenőnapot tartottak, amikor egy helybéli feljelentést tett a rossz bőrben lévő állatok miatt. Az egyik részvevő szerint a helyiek az ottani elhízott hobbilovak miatt rosszul ítélték meg a hosszú úton edződött állataik állapotát.

Magyar huszárokat tartóztattak le állatkínzásért Svédországban, Amal városában – írta meg az Index a Nyheter24-re hivatkozva. A svéd újság szerint a három, 1600-as évekbeli viseletbe öltözött huszárra azért csaptak le a rendőrök, mert riasztóan rossz állapotban voltak a lovaik.

A huszárexpedíció egyik résztvevője, Csepin Péter azonban azt állítja, felesleges volt a hatósági eljárás megindítása, mert a csapat magától állt meg Amalban azzal a céllal, hogy az állatokat pihentesse, és gyógyítsa.

Az április 7-én Várpalotáról indult kontinenstúra június 28-án érkezett a városba, ahol egy lovardában kértek segítséget az egyik lesántult ló lábának ellátásához. A huszár szerint a lovarda tulajdonosa lézerrel is kezelte a lábsérülést, de az nem teljesen gyógyult meg, ezért újabb pihenőnapot iktattak be, és közben jégzselével, árnika krémmel a többi lovat is ellátták. Csepin szerint a lábsérüléses ló marján 2006 tavasza óta egy verekedés miatt nincs szőr, ezért azt lila spray-vel kezelték a szúnyogcsípések ellen.

A túra résztvevője elismeri, hogy ezek a problémák drámaian hathattak a lovakat nem ismerőkre, de mint írja a helyiek az elhízott hobbylovak látványához vannak szokva, hozzájuk képest a magyarok állatai „atletikusabbak, de még inkább izmosabbak voltak”.

Csepin szerint július 2.-án tartóztatták le őket. A börtönben, egymástól elkülönítve, magánzárkában tartották őket, másnap azonban a tolmácson keresztüli kihallgatás után az ügyészség döntést hozott a szabadon bocsátásukról, mivel nem igazolódott az állatkínzás ténye.