Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Három embert lelőttek egy perui tüntetésen

2012.07.04. 06:46

Három halálos áldozattal járó összecsapás volt kedden Peru északi részén tüntetők és rendőrök között egy amerikai aranybánya-beruházás miatt. A limai kormány emiatt rendkívüli állapotot hirdetett ki az érintett Cajamarca tartományban, valamint a szomszédos Celendinben és Hualgayocban is.

A Newmont Mining amerikai cég ötmilliárd dolláros beruházással akar aranybányát létesíteni Cajamarcában, ez volna az ország történetének legnagyobb bányája. A tüntetések tavaly év végén kezdődtek a tervezett beruházás ellen, és annak érdekében, hogy elkerüljék a tüntetők és a rendőrség összetűzését, a kormány felfüggesztette a gyülekezés szabadságát.

A mostani az első olyan demonstráció, amely halálesettel járt. Az incidensnek 21 sebesültje van, köztük két rendőr. A rendőröket lőfegyverrel sebesítették meg tüntetők, és a halálos áldozatok életét is lövés oltotta ki, közölte a belügyminisztérium, valamint egy helyi igazságügyi tisztségviselő. A több ezer demonstráló köveket is dobált, de nemcsak a rendőrökre, hanem megrongáltak középületeket is.

Ollanta Humala elnök tavalyi megválasztásakor azt ígérte, hogy tárgyalás útján megoldják azt a több száz vitát, amely a természeti kincsek kiaknázásával keletkező meddőhányók miatt alakult ki a világ egyik legjelentősebb fémexportőr országában. Azóta azonban az elnök három alkalommal hirdetett ki rendkívüli jogszabályokat a bányaellenes tüntetések miatt.  • Vennék
  • Hírek