A románok menesztenék Băsescut

2012.07.08. 21:57

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselői és szenátorai saját lelkiismeretük szerint szavaztak Traian Băsescu államfő felfüggesztése ügyében, és a szövetség a jövőben sem kíván felsorakozni az egymással konfliktusban álló román pártok egyike mellé se – derül ki az RMDSZ vasárnap kiadott közleményéből.

A román parlament pénteken függesztette fel a tisztségéből Traian Băsescu államfőt, leváltásáról július 29-én népszavazáson döntenek az állampolgárok.

Traian Băsescu
Traian Băsescu
Fotó: Radu Vioreanu

Az RMDSZ a parlamenti választásokig ellenzékben marad, és ennek megfelelően viselkedik a politikai életben – idézte Kelemen Hunor pártelnököt az RMDSZ közleménye.

Egy telefonos gyorsfelmérés szerint a július 29-én urnák elé járuló román állampolgárok csaknem kétharmada Traian Băsescu államfő leváltására szavazna – közölte vasárnap a kormányon lévő szociáldemokratákhoz (PSD) közel álló IMAS közvélemény-kutató intézet.

A július 5. és 7. között megkérdezett ezer ember 80 százaléka azt mondta, hogy részt vesz az államfő leváltása ügyében kiírt referendumon. Közülük 64 százalék Băsescu menesztésére, 27 százalék az államfő maradására adná voksát, 8 százalékuk pedig még nem döntötte el, hogyan szavaz. Az IMAS közvélemény-kutatót vezető George Alin Teodorescu szociológus úgy vélte, hogy a kampány során változhat az elnököt leváltani akarók, illetve az őt támogatók közötti arány (2:1), de véleménye szerint aligha kétséges, hogy Traian Băsescut menesztik július 29-én.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak hangsúlyozta: új módszereket kell kidolgozni a közös értékek védelmére, „olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek révén gyorsabban léphetünk fel közösen, ha egy EU-partnerország durván semmibe veszi az értékközösség betűjét vagy szellemét”. A közös értékek sérelme akár a román uniós integráció lezárását is megkérdőjelezheti – fejtette ki.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, német szociáldemokrata politikus a lapnak azt mondta, hogy a román kormány nem sértette meg ez EU működéséről szóló szerződést. A baloldali „Ponta-kormány eljárása jogszerű”, amennyiben viszont „egy vizsgálat az európai jogi normákkal való összeférhetetlenséget állapítana meg, cselekedni fogunk”, és ebben az esetben „mindegy, hogy miként hívják a miniszterelnököt” – mondta Martin Schulz.

Martin Schulz
Martin Schulz
Fotó: Patrick Seeger

Az Európa Tanács megbízta egyik szakértői testületét, hogy vizsgálja meg, megfelel-e az európai demokratikus normáknak a román államfő leváltását célzó eljárás. Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet főtitkára bejelentette, hogy a romániai belpolitikai események miatt a Velencei Bizottsághoz fordult. Arra kérte a tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogászokból álló testületet, alakítson ki „véleményt” arról, hogy a legutóbbi romániai fejlemények összhangban állnak-e a jogállamisággal és a demokratikus elvekkel.