Az EU-nak fel kell lépnie Romániában

2012.07.10. 17:06

Ha sérülnek az európai normák, az Európai Uniónak fel kell lépnie ez ellen -  írta keddi közleményében a román belpolitikai vitákkal kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata pártállású német elnöke.

"A közösen vallott értékek és jogi normák unióját alkotjuk, és ezeket kivétel nélkül minden tagnak tiszteletben kell tartania. Kötelességünk cselekedni, ha ezeket megsértik" - fogalmazott Schulz, és külön kiemelte: a szabályok és normák megsértése esetén az Európai Bizottság köteles azonnal fellépni.

Az EP elnöke szerdán kora este találkozik Brüsszelben Victor Ponta román kormányfővel. Ponta korábbi bejelentés szerint csütörtökön tárgyal José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

A szocialista EP-frakció elnöke, Hannes Swoboda személyesen beszélt Barrosóval, és levélben is megkereste a romániai helyzettel kapcsolatban. Mindkét formában elsősorban azt sürgette, hogy az Európai Bizottság gyorsan és tárgyilagosan vizsgálja meg a fejleményeket, és adjon helyzetértékelést.

Amennyiben a bizottság az uniós jog sérülését állapítja meg, a vezetése alatt álló képviselőcsoport sem fogja tűrni a jogsértés folytatását.

Swoboda bejelentette, hogy szerdán ő is találkozik Ponta miniszterelnökkel.

Az EU és Románia viszonyáról a konfliktusban bővebben itt olvashat.