Ambrus
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Elítélték Ehud Olmertet egy korrupciós ügyben

2012.07.10. 11:57

Két súlyosabb korrupciós ügyben felmentették, egy harmadikban azonban bűnösnek találták Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnököt, írja a BBC. A bíróság szerint Olmert jogtalan előnyöket biztosított egy üzletembernek még miniszterként.

Először mondtak ki bűnösnek egy volt kormányfőt Izraelben. Az ítéletet majd csak később hirdetik ki, de Olmert akár öt év börtönt is kaphat.

000 Nic6113442
Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

A súlyosabb ügyek közé tartozott, hogy pénzzel teli borítékokat kapott egy gazdag üzletembertől, valamint hogy külföldi utazásokról szóló repülőjegyeket többször is megtéríttetett.

Olmert 1993 és 2003 között volt Jeruzsálem polgármestere, aztán kereskedelmi és iparügyi miniszter lett. 2006-ban Ariel Sarón agyvérzése után vette át a miniszterelnöki tisztséget. A sorozatos botrányok miatt azonban 2009 februárjában le kellett mondania, miután a rendőrség kezdeményezte vád alá helyezését.

Olmert a mostani ügy mellett újabb bírósági tárgyalással néz szembe egy korrupciós ügyben, amely még arra az időszakra nyúlik vissza, amikor Jeruzsálem polgármestere volt. Olmert tagadja a vádakat az ingatlanberuházási ügyben.