Hátrált egyet Ponta

MTI/Index
2012.07.11. 20:06

Az elmúlt hetekben Washingtontól Brüsszelen át Berlinig sok helyen kritizálták élesen az új román kormányt, a demokratikus intézményrendszer leépítéséért.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken egy lépést visszatáncolt. Azt ígérte Brüsszelben, hogy érvénytelenítik azt a kormányhatározatot, amit a felfüggesztett elnökről szóló népszavazás szabályain módosított volna. A Ponta-kormány ugyanis alig néhány héttel a népszavazás eltörölte a részvételi küszöbre vonatkozó szigorú szabályt, növelve az esélyét, hogy az általuk elmozdítani kívánt Traian Basescu elnök megbukjon. A gyorsított tempóban, kormányhatározattal áterőltetett új választási szabályt a román alkotmánybíróság elkaszálta ugyan, de a Ponta-kormány elvette a testülettől a jogot kormányhatározatok felülbírálásától.

Ponta az engemdényét az EP elnökével, Martin Schulzcal folytatott tárgyalása után jelentette be, Brüsszelben. Megígérte azt is, hogy amennyiben valamely román kormányzati vagy parlamenti döntésről kiderülne, hogy nem felel meg az európai normáknak, haladéktalanul kiküszöbölik a hiányosságot.

A román kormányra ripakodó európai vezetők közül eddig Schulz volt a legmegengedőbb Pontával, mert ugyanahhoz a pártcsoporthoz tartoznak (európai szocialisták). Schulz most is hangsúlyozta, hogy barátjának tekinti Pontát, ám elmondta azt is: ez a mostani beszélgetésük "nem a legkellemesebb volt" eddigi kapcsolatuk során. Helytelenítette, hogy fontos kérdéseket törvény helyett sürgősségi kormányrendelettel szabályozzanak.