Bevándorlókra támadtak Izraelben

2012.07.12. 09:09

Egy eritreai bevándorló súlyosan megégett, két másik – köztük egy 8 hónapos terhes nő – füstmérgezést szenvedett egy lakástűzben Izraelben. A rendőrség azt gyanítja, szándékos gyújtogatás történt és már keresik a gyanúsítottakat. Néhány héten belül ez a második ilyen feltételezett gyújtogatás, amely bevándorlók ellen irányul Jeruzsálemben. Az előző esetben két eritreai sérült meg.

„Nyilvánvaló, hogy úgy vették őket célba, mint eritreaiak” – nyilatkozta Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő a Reutersnak. Megerősített, hogy a hatóságok rasszista indítékot sejtenek a háttérben. Több mint 62 ezer fekete-afrikai illegális bevándorló jutott be Izraelbe az elmúlt hét évben az egyiptomi határon keresztül, a többségük Szudánból és Eritreából.

Június elején az izraeli hatóságok kitoloncoltak nagyjából 1500 dél-szudáni illegális bevándorlót. Benjámin Netanjahu kormányfő azt hangoztatja, hogy hamarosan megfékezik az illegális bevándorlást, mert elkészül az egyiptomi határ mentén épülő, 250 kilométer hosszú kerítés, a már az országban tartózkodókat pedig visszaküldik származási országukba.