Paradicsommal és cipőkkel dobálták meg Hillary Clinton konvoját

2012.07.15. 17:56 Módosítva: 2012.07.16. 00:32
Egyiptomi katonai vezetőkkel tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap Kairóban, miután "határozott támogatásáról" biztosította az országban végrehajtandó demokratikus átmenetet. Clintonnak és a Muszlim Testvériség amerikai támogatásának azonban sokan nem örülnek, és megtámadták a konvoját.

Paradicsommal és lábbelikkel dobálták meg vasárnap az egyiptomi Alexandriában a Hillary Clinton amerikai külügyminisztert szállító gépkocsioszlopot.

"Clinton, kifelé", "Monica, Monica" - kiabálták Monica Lewinskyre utalva a tüntetők, miközben záporoztak a paradicsomok, a cipők és a vizespalackok a rendőri felvezetéssel elhaladó autókonvoj felé.

Egy amerikai illetékes közlése szerint az alexandriai tüntetők nem találták el azt az autót, amelyben az amerikai külügyminiszter ült. Hillary Clinton az amerikai konzulátus újbóli megnyitására érkezett a Földközi-tenger partján fekvő egyiptomi nagyvárosba.

Helyszíni beszámolók szerint ezúttal is - miként szombaton Kairóban az amerikai külügyminiszter szállásánál - azok tiltakoztak, akik helytelenítik, hogy Washington támogatja az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalmat.

A hadseregnek ki kell vonulnia a politikából

Egy nappal az után, hogy az amerikai külügyek irányítója Mohamed Murszival, a Muzulmán Testvériség színeiben megválasztott új elnökkel találkozott, vasárnap több mint egy órán át tárgyalt Huszein Tantávi marsallal, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Katonai Tanácsának vezetőjével. Az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese szerint a politikai átmenetről, valamint a katonai tanács és a Murszi elnök közötti párbeszédről volt szó.

A hadsereg és Mohamed Murszi között ellenséges a viszony azóta, hogy a katonai tanács június közepén magához vonta a törvényhozói hatalmat. Ezt megelőzően a legfelsőbb alkotmánybíróság alkotmánysértésre hivatkozva érvénytelenítette az újonnan megválasztott parlamentet.

Hillary Clinton több alkalommal is a választások eredményének tiszteletben tartására szólított fel Egyiptomban. Szombaton közölte: a hadseregnek ki kell vonulnia a politikából és kizárólag nemzetbiztonsági feladatokat kell ellátnia.

Az Egyesült Államok, amelynek a tavaly februárban megbuktatott elnök, Hoszni Mubarak a szövetségese volt, támogatja a polgári kormányzás irányába tartó átmenetet - mondta Clinton szombaton.

Vasárnap az amerikai külügyminiszter tárgyalt a stagnáló gazdaságnak nyújtandó amerikai segélyről is. Tantávi marsall hangsúlyozta: "sínre kívánják tenni" a gazdaságot, erre van most az egyiptomiaknak a legnagyobb szükségük - közölte a már idézett amerikai külügyi illetékes. A segítség része egy 250 millió dolláros, kis- és középvállalkozásoknak szánt hitelcsomag csakúgy, mint egy 60 millió dolláros amerikai-egyiptomi alapítvány létrehozása a vállalatok megsegítésére.

Az amerikai külügyi illetékes szerint Hillary Clinton találkozik az egyiptomi kopt közösség képviselőivel és nőjogi aktivistákkal is. Az iszlamistáknak a parlamenti és az elnökválasztáson aratott győzelme aggodalmat váltott ki az ország lakosságának 6-10 százalékát kitevő kopt keresztények körében és a nők egy részében, akik személyes szabadságjogaik esetleges korlátozásától tartanak. Szombaton több százan tüntettek a kairói amerikai nagykövetség előtt "az egyiptomi belügyekbe való amerikai beavatkozás" ellen tiltakozva.

Hillary Clinton Egyiptomból Izraelbe utazik tovább.