Ulrik
16 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Rákapott a gyilkolásra a toulouse-i merénylő

2012.07.17. 17:32

A francia Libération napilap nyilvánosságra hozta azt a nyolc órányi felvételt, amelyen a rendőrség tárgyalói beszéltek márciusban Mohamed Merah-val, a toulouse-i merénylővel, akit addigra bekerítettek otthonában.

Merah először március 11-én ölt meg Toulouse-ban egy katonát, majd négy nappal később Montaubanban lelőtt két másikat. Március 19-én aztán egy zsidó iskolánál három gyereket és egy apát gyilkolt meg Toulouse-ban. A rendőrök elől március 22-én elbarikádozta magát otthonában, végül 32 órával később lelőtték.

A rendőrök többször is megpróbáltak tárgyalni a férfival ez alatt az időszak alatt, Merah pedig a motivációiról is beszélt nekik. A férfi azzal próbálta megmagyarázni a támadásokat, hogy azokat bosszúból követte el a muszlimok ellen zajló konfliktusokra válaszul.

„Meghatározott célom volt az áldozatok kiválasztásánál. Soha nem öltem volna gyerekeket, ha ti nem öltétek volna meg a mi gyerekeinket" – mondta. „Azért ölök katonákat Franciaországban, mert Afganisztánban a testvéreimet gyilkolják. Azért ölök zsidókat, mert a zsidók ártatlan embereket gyilkolnak meg Palesztinában" – jelentette ki. Szerinte ha csak civileket ölt volna meg, akkor elkönyvelték volna egy újabb őrült al-Kaida-terroristaként.

Mohamed Merah ellenállt, fegyverrel a kézben ölték meg
Mohamed Merah ellenállt, fegyverrel a kézben ölték meg

Azt mondta, hogy az első gyilkosság nehéz volt, utána azonban megkönnyebbülést érzett. Ezért újból meg akarta tenni, majd minden egyes újabb eset után egyre jobban érezte magát.

Merah azt mondta a rendőröknek, hogy 2008. február 18-án tért meg az iszlám hitre, mialatt börtönbüntetését töltötte. Algériában csatlakozni próbált a mudzsahidekhez, majd pedig az idegenlégióba is be akart lépni, hogy eljuthasson Afganisztánba. Ott a tálibokhoz akart csatlakozni, de ez sem sikerült.

Éppen ezért előbb Szíriába ment, majd pedig onnan Libanonba, és Törökországba. Járt Palesztinában és Tádzsikisztánban is, a pakisztáni törzsi területeken pedig fegyveres kiképzést kapott.

Néhány hete Merah áldozatainak családja felháborodott, amiért a TF1 tévé leadta a tárgyalások egyes részleteit. A rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan szivároghattak ki a felvételek.