Berlusconi zsarolásával vádolják a minisztert

2012.07.19. 17:52

A palermói ügyészség azzal gyanúsítja Marcello Dell'Utri olasz minisztert, hogy 40 millió eurót zsarolt ki Silvio Berlusconitól, cserébe azért, hogy hallgasson a korábbi miniszterelnök szicíliai maffiához kötődő kapcsolatairól.

Az ügyészég gyanúja szerint Berlusconi politikai karrierjének kezdetén, 1992-ben egyezséget kötött a Cosa Nostrával, akik biztosították akkori pártja, a Forza Italia szicíliai szavazatait. A vád szerint Berlusconi és a maffia között Dell'Utri közvetített, így tudomása lehetett olyan dolgokról, amikkel zsarolhatta az ex-miniszterelnököt. Az ügyészégnek az lett gyanús, hogy Berlusconi szakértők szerint messze a reális ár feletti értékért, 21 millió euróért vette meg márciusban Dell'Utri comói-tónál található házát.

Dell'Utri korábban fontos pozíciót töltött be a Berlusconi-birodalom ékkövének számító Fininvestnél és régi barátja a korábbi miniszterelnöknek. A minisztert már korábban is vádolták maffiakapcsolatokkal, egy 1997-ben keződött ügye, amiben vádlottként állt a bíróság elé, a mai napig nem zárult le. Dell'Utri határozottan tagadta a zsarolási vádakat, szerinte a nyomozók, akik az utóbbi időben a pedofílián kívül már mindennel megvádolták, rosszindulatúak és betegesek. „Soha nem zsaroltam meg senkit, pláne nem a barátomat, Silviót” - idézi a minisztert a Telegraph.

A zsarolási ügy csak néhány nappal azután pattant ki, hogy Berlusconi több bizalmi embere, többek között pártja, a People of Freedom elnöke kiszivárogtatták: a volt miniszterelnök arra készül, hogy elindul a jövő tavasszal esedékes választásokon, hogy negyedszer is miniszterelnökké válasszák.