Tizenkét fős családra omlott az ágyúzott ház

2012.08.07. 21:30
Az ENSZ megfigyelői elhagyták Aleppót, Szíria kereskedelmi központját, ahonnan a lakosság több mint fele elmenekült az elmúlt hetek harcai miatt. Irán kiáll a szíriai rezsim mellett.

Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • Az ENSZ szíriai megfigyelői elhagyták Aleppót, a megfigyelőket Damaszkuszba helyezték át. Az intézkedést biztonsági megfontolásból hozták, és csak átmeneti jellegű – közölte Jozefina Guerero, az ENSZ-misszió szóvivője. „Rendkívül aggaszt a Szíriában folytatódó erőszak, és különösen az aleppói helyzet romlása" – áll az ENSZ-megfigyelők parancsnoka, Babacar Gaye altábornagy által kiadott nyilatkozatban.
  • Az utóbbi napokban a szíriai hadsereg támadásai több mint 170 embert öltek meg az országban, és Aleppóban 58 volt a halálos áldozatok száma, több tucatnyian pedig megsebesültek.
  • Humanitárius szervezetek szerint ágyúlövésektől összeomlott egy háromszintes lakóház, és egy család 12 tagja lelte halálát benne. A harcok miatt lakosságának már több mint a 60 százaléka elhagyta Aleppót.

Támadások civilek ellen

  • A kormány ellen harcoló erők lemészároltak 16 embert Homsz környékén egy vendégházban, jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az áldozatok között alaviták, keresztények és szunniták egyaránt voltak. Az állami hírcsatornák terrorista csoportok támadásáról beszéltek.

Reakciók a világból

  • A szíriai elnök kedden fogadta az iráni nemzetbiztonsági tanács titkárát, aki megerősítette, hogy Teherán kitart Damaszkusz mellett az Egyesült Államokkal és Izraellel szemben. „Irán soha sem engedi meg, hogy széttörjék az ellenállás tengelyét, amelynek Szíria lényeges része" – jelentette ki Bassár el-Aszad elnökkel találkozva Szaíd Dzsalíli, az iráni legfelső nemzetbiztonsági tanács titkára, Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetőjének megbízottja. A szíriai televízió képeket mutatott a találkozóról, és ezeken a szíriai elnök először volt látható július 22. óta.
  • Több mint huszonkétezer olyan iraki tért vissza hazájába a polgárháború sújtotta Szíriából az elmúlt három hétben, aki korábban az Irakban dúló erőszak elől menekült a szomszédos országba – közölte az ENSZ. A világszervezet adatai szerint 22 300 iraki és 3600 szíriai állampolgár menekült Irakba a Szíriában 17 hónapja tartó erőszak elől azóta, hogy a bagdadi kormány július 23-án megnyitotta előttük a két ország határát.