Timosenko nem indulhat a választásokon

2012.08.07. 18:12 Módosítva: 2012.08.07. 19:33
Nem indulhat jelöltként az október végi ukrajnai parlamenti választásokon a két bebörtönzött ellenzéki vezető, Julija Timosenko volt miniszterelnök és Jurij Lucenko korábbi belügyminiszter – határozott keddi ülésén az ukrán központi választási bizottság.

A Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjával szemben legerősebb ellenzéki erő, az Egyesült Ellenzék pártlistájának első helyén szerepelt a volt kormányfő, az ex-belügyminisztert pedig ötödik helyen indította volna.

Timosenkót tavaly októberben találta a bíróság bűnösnek hivatali visszaélés vádjában a 2009-ben megkötött orosz-ukrán gázmegállapodás miatt, és hét év börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg a harkivi börtönkórházban ápolják.

Lucenkót hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt február végén ítélte négy év szabadságvesztésre a bíróság, jelenleg egy kijevi börtönben tölti szabadságvesztését.

Később a bizottság cáfolta a hírt, hogy nem indulhat a választásokon a két bebörtönzött ellenzéki vezető. A testület elnökhelyettese, Andrej Magera nyilatkozatában azt állította, hogy az ülésen nem is volt napirenden a téma. Hozzátette, hogy az ellenzéki képviselők regisztrálása még nem került szóba, mert hiányoztak a szükséges adatok az illetékes minisztériumoktól. A kérdést a bizottság szerdai ülésén tűzi napirendre.