Nem emelnek vádat Bojko Boriszov ellen

2012.08.10. 18:44

A bolgár államügyészség nem emel vádat az állítólagos korrupcióval vádolt miniszterelnök, Bojko Boriszov ellen – jelentette be pénteken Szófiában az illetékes államügyész.

A kínos vádakat még tavaly májusban a WikiLeaks tette közzé. Azokról a szófiai amerikai nagykövetség, személy szerint John Beyrle akkori szófiai amerikai nagykövet írt még egy 2006-os diplomáciai táviratban. A nagykövet kétes múltúnak nevezte Bojko Boriszovot, és azt állította, hogy szoros szálak fűzték a Lukoil orosz olajtársasághoz. A 2006-os táviratban az amerikai diplomata azt írta, hogy „egyes vádak a múltban Boriszov nevét különböző olajsikkasztási botrányokhoz, a Lukoilhoz kapcsolódó illegális ügyletekhez és egy nagyszabású amfetamin-csempészethez kötötték”.

Bojko Boriszov
Bojko Boriszov

A diplomáciai irat akkor készült, amikor a belügyminisztérium magas rangú vezetőjeként népszerűvé vált Boriszovot Szófia főpolgármesterévé választották. A jelenlegi kormányfő állítólag szoros üzleti kapcsolatokat tartott fenn a bolgár maffia befolyásos tagjaival, kihasználta a rendőrség élén betöltött korábbi posztját, hogy eltussoljon különböző bűnügyeket. Élettársa, Cvetelina Boriszlavova pedig egy olyan nagy bolgár bankot irányított, amelyet bűnszövetkezetek pénzének tisztára mosásával vádoltak – olvasható a többi között a táviratban, aminek címe: „Bulgária legnépszerűbb politikusa: nagy remények, sötét kapcsolatok”.

A korabeli nagykövet úgy összegezte, hogy Boriszovra „briliáns jövő vár a bolgár politikában, de ő kiszámíthatatlan, és túlzottan ambiciózus személyiség”. A konzervatív politikus több alkalommal is merő spekulációnak minősítette a jelentésben foglaltakat.

Boriszov három éve áll a kormány élén, azóta, hogy középjobb pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) 2009-ben hatalomra jutott. Akkor egyik legfőbb ígérete az volt, hogy megszünteti a korrupciót, és visszaszorítja a szervezett bűnözést.

A jelenlegi miniszterelnök egyébként nem a WikiLeaks tavalyi kiszivárogtatásai nyomán került szembe ilyen jellegű vádakkal. 2007-ben egy amerikai magazin, a Congressional Quarterly azt állította, hogy az akkori szófiai főpolgármester szoros kapcsolatokat tartott fenn a maffiával. Sőt az újság azzal is meggyanúsította, hogy közvetve feltáratlan gyilkosságokban is szerepet vállalt.