Újabb magyarokat rabolhattak el Szíriában

2012.08.14. 12:02 Módosítva: 2012.08.14. 12:07

A Terrorelhárítási Központ (TEK) arról tájékoztatta a Miniszterelnökséget, hogy elsődleges információi szerint újabb három magyar állampolgárt raboltak el Szíriában, mondta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A TEK főigazgatója, Hajdú János vezetésével válságstáb ült össze az erről szóló információk valóságtartalmának ellenőrzésére. A TEK és a Miniszterelnökség további információkat a későbbiekben közöl az ügyben, tette hozzá Havasi.

Korábban két magyart raboltak el Szíriában április végén. Májusban a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai is a polgárháború dúlta országba utaztak. Hivatalosan azóta sincs semmi hír az elrabolt magyarokról.

A Terrorelhárítási Központ a Külügyminisztérium közreműködésével dolgozik az ügyön, de még sok a homályos részlet. Annyit biztosan lehet tudni, hogy egy magyar informatikusról és mérnökről van szó. A kelet-szíriai Deir al-Zúrt-ban dolgoztak, ott is veszett nyomuk április 28-án.

A TEK-nek korábbi közlése szerint vannak felvételei az áldozatok munkahelyeiről, amiken lehetnek információk az elrablók kilétére és az elkövetés módjára vonatkozóan, de ezek eddig nem kerültek nyilvánosságra.

Július végén Németh Zsolt külügyi államtitkár azt mondta, hogy a Külügyminisztérium "rajta van az ügyön", és nyomon követik a túszok sorsát. Ebből ugyan következne, hogy tudnak is róluk valamit, de Németh nem árult el részleteket.

Folytatódnak a harcok

A 2011 tavaszán kirobbant kormányellenes tüntetések óta Szíria polgárháborús helyzet közelébe került, a harcokban már 16 ezernél is többen vesztették életüket. Kedden a kormányerők Damaszkuszban, Aleppóban, és a középső országrészben, Homszban is a felkelők állásait támadták. A hadsereg állítólag nehézfegyvereket – vadászgépeket, páncélozott harcjárműveket és aknavetőket – is bevetett. Damaszkusz egyik elővárosában 15 holttestet találtak egy lebombázott ház romjai alatt.

Aleppóban a hadsereg hétfőn benyomult azokba a városrészekbe, amelyeket hetekig a lázadók tartottak ellenőrzés alatt. Hírek szerint még szórványos ellenállás van ezekben a kerületekben, ezt próbálják meg legyűrni a kormányerők. Szaláheddín városrészben állítólag mesterlövész lőtt le egy embert.