Aszad hadserege újra bevetette a légierőt ‎

2012.08.18. 15:26
Megint a légierőt használta a felkelők ellen a szíriai vezetés, az új Szíria-ügyi megbízott pedig arról beszélt, hogy véleménye szerint nem lesz képes elősegíteni a konfliktus befejeződését.


Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege szombaton megint bevetette a légierőt az ország északi részén, Azaz városánál vívott harcokban. A török határ közelében található, mintegy 70 ezres lélekszámú település a szíriai ellenzék fellegvárának számít a térségben, ahol már szerdán is bevetették a légierőt, amelynek csapásaiban 40-en haltak meg.
  • Szombaton folytatódtak az összecsapások Aleppónál és Homsznál is, valamint Deraa déli tartományban.

Támadások civilek ellen

  • Pénteken 129-en haltak meg az összecsapásokban Szíria-szerte, és a halottak között 90 civil, 29 katona és 10 ellenzéki fegyveres volt.

Hírek a rezsimről

  • Miután péntek éjjel olyan hírek jelentek meg, miszerint Farúk as-Saraa szíriai alelnök megpróbált elmenekülni Jordániába, az állami sajtó szombaton közölte, Saraa soha nem akarta elhagyni Szíriát. „Farúk as-Saraa egy percig sem gondolt arra, hogy elhagyja az országot" – ismertették azt a közleményt, amelyet közlésük szerint Saraa hivatala adott ki. A fegyveres ellenállást szervező Szabad Szíriai Hadsereg szombaton azt közölte, hogy eddigi értesülésük szerint Farúk as-Saraa megpróbált dezertálni, de nem sikerült neki.

Reakciók a világból

  • Lahdar Barhimi, az új Szíria-ügyi nemzetközi különmegbízott nem sok esélyt ad annak, hogy képes lesz elősegíteni a véres konfliktus befejeződését. „Lehet, hogy kudarcot vallok, de néha az embernek szerencséje van, és sikerül valamit elérnie" – nyilatkozta a BBC-nek.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország nem köt újabb fegyverszállítási megállapodást Damaszkusszal, és ellenzi, hogy repüléstilalmi övezetet hozzanak létre Szíriában. Az ilyen övezet kialakítása a szíriai szuverenitás megsértését jelentené, tette hozzá.
  • Lavrov felszólította nyugati kollégáit, hogy ne temessék el a június 30-i genfi megállapodásokat. Kijelentette, felelőtlennek tartja azokat a washingtoni és más nyugati fővárosokban elhangzott nyilatkozatokat arról, hogy halott lenne a (szíriai nemzeti egységkormány felállítását célzó béketervről született) genfi nyilatkozat.