Nem szabadulhat John Lennon gyilkosa

2012.08.23. 16:45

Miután hetedszer is kérvényt adott be feltételes szabadlábra helyezését kérve Mark Chapman, John Lennon gyilkosa, a kegyelmi tanács meghallgatta, és úgy döntött, hogy nem helyezhető szabadlábra az 57 éves férfi – írta meg a New York Daily News.

Mark Chapman a Beatles frontemberét 1980. december 8-án lőtte le New York-i apartmanja előtt. Lennon és felesége, Yoko Ono éppen a limuzinjukból szálltak ki, amikor Chapman öt lövést adott le a neki háttal álló Lennonra, akit négy golyó talált el, ezért a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

Chapman ezután egy padon ülve, a Zabhegyezőt olvasva várta meg a rendőrök érkezését, akiknek elmondta: azért ölte meg Lennont, mert híres akart lenni. A bíróság életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítélte.

Nem gyógyíthatták meg

Chapman magánzárkában töltötte az elmúlt több mint 31 évet, mert attól tartottak, hogy megölik. Ez is az egyik oka annak, hogy elutasították a kérvényeit, mivel az első kérvényt vizsgáló bizottság tagjai nem voltak biztosak benne, hogy Chapman sikeresen visszailleszkedne a társadalomba, mert nem tudott részt venni az különböző csoportos foglalkozásokon, amik az agresszív hajlamok csillapítását, illetve a könnyebb szocializációt segítették volna elő.

A New York-i törvények szerint bármelyik rab, aki életfogytig tartó börtönbüntetést kap, kegyelmi kérvényt nyújthat be az első 20 év letöltése után. Chapman 2000-ben így is tett, de elutasították. Ezt azzal indokolták, hogy túlságosan súlyos ahhoz a bűncselekménye, hogy 20 év börtön után szabadon engedjék.

Az elutasítás után kétévente próbálkozhat újra egy rab. Champan ezzel élt is, a mostani a hetedik próbálkozása, a korábbi indoklások szerint „közbiztonsági és közjóléti megfontolások miatt” kell rács mögött maradnia.

A férfi magánzárkában tölti a büntetését, és napi három órára hagyhatja el azt – írta meg a CNN.

Chapman állítása szerint megbánta a tettét. Mint mondta, azt hitte, ha megöli John Lennont, akkor lesz valaki, de ehelyett csak egy senkiházi gyilkos lett. Szerinte Lennon is biztosan megbocsátott volna már neki ennyi idő után.