Megölték a pakisztáni tálibok parancsnokát

2012.08.25. 11:20

A NATO egy légicsapásában életét vesztette a pakisztáni tálibok egyik parancsnoka - haláláról a NATO-erők és a tálib lázadók egyaránt beszámoltak szombaton. Mindkét fél Dadullah mollaként azonosította a megölt tálib parancsnokot, akinek több harcostársa is meghalt a pénteki támadásban. Az afgán hadsereg és a kabuli kormányt támogató szövetségesek katonái a helyszínen felmérték a légicsapás eredményességét, és azt találták, hogy a támadásnak nem volt civil áldozata és a helyi lakosság vagyonában sem esett kár.

Az ISAF, vagyis a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő közleménye nem szól arról, hogy ki hajtotta végre a támadást, de egyedül az észak-atlanti szövetségnek van olyan légiereje a térségben, amely képes egy ilyen művelet végrehajtására. "A Dzsamal néven is ismert Dadullah irányította a tálib harcosok és fegyverzetük mozgatását, valamint az afgán és a szövetséges erők elleni támadásokat" - tudatja a közlemény.

A pakisztáni tálib vezetők és a pakisztáni hírszerzés is egybehangzóan azt közölték, hogy Dadullah molla Kunár tartomány keleti részében, egy házban halt meg, 12 testőrével együtt. Hozzátették: Dadullah volt az északnyugat-pakisztáni Badzsaur törzsi körzetben tevékenykedő tálibok vezetője. Az afganisztáni határ közelében fekvő körzet a tálibok és az al-Kaida fegyvereseinek egyik fellegvára. A 40-es éveiben járó Dadullah tavaly váltotta a pakisztáni tálibok főparancsnok-helyettesi posztján Maulvi Fakir Mohammadot, miután Mohammad nyilvánosan bejelentette a médiának, hogy a tálibok béketárgyalásokba kezdtek az iszlámábádi kormánnyal, és emiatt kegyvesztetté vált.