Lángolva csapódott be egy helikopter Damaszkuszban

2012.08.27. 17:36 Módosítva: 2012.08.27. 17:37


Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • A felkelők állítása szerint ők lőtték le azt a harci helikoptert, amely hétfőn zuhant le Damaszkuszban. A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) szerint a helikopter Dzsobár negyedben lőtt civilekre, végül a szomszédos Kabun negyedbe csapódott be.
  • „A felkelők egy órán keresztül próbálták leszedni, és végül sikerrel jártak" – mondta a BBC-nek Abu Bakr, egy helyi aktivista. Az állami tévé is megerősítette, hogy egy helikopter lezuhant a főváros felett, azt ugyanakkor nem erősítették meg, hogy a felkelők lelőtték a gépet.
2012-08-27T122609Z 761038529 GM1E88R1JQ001 RTRMADP 3 SYRIA-CRISI
Fotó: Social Media Website via Reuters TV / Reuters

Támadás civilek ellen

  • Ellenzéki aktivisták szerint vasárnap a kormányerők több mint háromszáz embert mészároltak le Damaszkusz Daraja negyedében. A képeken nők és gyerekek holttestei is láthatók. Az állami média az ellenzéket vádolta a gyilkosságokkal, és bejelentette, hogy Daraját „megtisztították a maradék terroristáktól."

Hírek a rezsimről

  • Bassár el-Aszad szíriai elnök közben megismételte, hogy szerinte külföldi összeesküvés áll a szíriai felkelés mögött, és azt ígérte, hogy ennek sikerét bármi áron megakadályozzák. Szerinte nemcsak Szíria, hanem az egész régió veszélyben van.

Reakciók a világból

  • Elítélte hétfőn az Európai Unió a szíriai Daraja városában elkövetett öldöklés. „Sajnáljuk és erőteljesen elítéljük az ilyen fajta erőszakot, ami teljességgel elfogadhatatlan" – mondta Brüsszelben újságíróknak Michael Mann, Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.
  • Franciaország már a megalakulásakor elismeri az új Szíria átmeneti kormányát, közölte a francia nagykövetek párizsi tanácskozásán Francois Hollande. A francia köztársasági elnök szerint ha a szíriai rendszer bevetné a vegyi fegyvereket, az "legitim ok lenne a nemzetközi közösség beavatkozására".
  • Sokkolták a szíriai fővároshoz közeli településen, Darajában történt tömegmészárlásról szóló hírek Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, aki elítélte a brutális bűncselekményt, és közölte: a történteket azonnal független vizsgálatnak kell feltárnia.