Tizenévesek gyújtottak fel egy palesztin taxit

2012.08.27. 12:30 Módosítva: 2012.08.27. 12:44

Izraelben letartóztattak három tizenévest, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Molotov-koktélt dobtak egy palesztin taxis autójára két hete. A taxiban egy arab család utazott, akik éppen bevásárolni mentek. A tűzben hatan sérültek meg, közülük ketten súlyosan.

A Molotov-koktélos eset a Jeruzsálemtől délre fekvő Bat Ajin településen történt. A BBC tudósítása szerint vasárnap tartóztatták le a 12-13 éves gyerekeket, és kihallgatásuk után hétfőn el is engedhetik őket. Az üggyel kapcsolatban David Halevi, a gyerekek ügyvédje azt nyilatkozta, hogy a rendőrségnek nincs semmilyen érdemleges információja.

A támadást elítélte Benjámin Netanjahu kormányfő, és társadalmi vita indult a rasszizmusról és a fiatalok morális értékeiről. Az elmúlt hónapokban izraeli radikálisok több esetben is rátámadtak mecsetekre, palesztinok ingatlanjaira, vagy a kormány politikája miatt feldühödve az izraeli védelmi erők létesítményeire.

A feszültséget mutatja, hogy augusztus 16-án, néhány órával a gyújtogatás után Jeruzsálemben zsidó fiatalok csoportosan megtámadtak egy palesztin tizenévest és súlyosan megsebesítették.