Kétszázezer felett a szíriai menekültek száma

2012.08.28. 20:27
Szíriában kedden két helyszínen, Damaszkusz keleti elővárosaiban és Aleppóban zajlottak heves összecsapások a kormányerők és a felkelők között.


Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • A hadsereg tüzérséggel lőtte a fővárost keletről övező területet, főként al-Gúta térségét – közölte az Emberi Jogok Szíriai megfigyelő Központja (OSDH).
  • Ugyanebben a keleti városövben lőtték Haraszta és Irbin településeket is. A vidék fölött harci helikopterek keringenek. A hadsereg és az őt támogató kormánypárti milícia megtámadta és bevette Zamalka városrészt, ahonnan elmenekültek a pánikba esett emberek.
  • Aleppóban folytatódott azoknak a negyedeknek a lövetése, ahol a felkelők állásokat építettek ki maguknak. A hivatalos sajtó jelentései szerint a hadsereg előrenyomult, és megölt több tucat terroristát, miközben sok fegyvert zsákmányolt.
  • Ismét összecsapások voltak a Szaláheddín negyedben, amelyet a kormányerők már korábban kézre kerítettek.
  • Az északi, Törökországgal határos Idlíb tartomány Kfar Nabel és Ariha városaiból jelentettek összecsapásokat. A hadsereg a központi Hama tartományban is embereket ölt meg a szervezet szerint, amely a délelőtti adatokat összegezve 37 halálos áldozatról adott hírt. Ebben még nincs benne az a délutáni merénylet, amelyet Damaszkusz délnyugati részében, egy drúz temetőben követtek el ismeretlenek. Szemtanúk szerint a gépkocsiba rejtett pokolgép hét gyászolót ölt meg, és sokat megsebesített.

Hírek a rezsimről

  • Az ellenzékiek kedden Berlinben megállapodtak az Aszad-rezsim bukása utáni időkre szóló tervről. Az "Azt követő nap" című dokumentumban alkotmányozó nemzetgyűlésről és a titkos börtönök felszámolásáról beszél a szíriai államfő csaknem félszáz politikai ellenfele.
  • A Szíriai Nemzeti Tanács száműzetésben élő tagja, Amr al-Azm úgy nyilatkozott, hogy az ellenzékiek célja egy átmeneti kormány megalakításának előkészítése. Azm arról is beszélt, hogy az ország 1950-ben elfogadott régi alkotmányából lehet kiindulni, és az Aszad-kormány által idén februárban módosított alkotmányt hatályon kívül kell helyezni. A dokumentumban egyúttal katonai beavatkozásra is felszólítják a nemzetközi közösséget.

Támadások civilek ellen

  • Több mint 214 ezer szíriai állampolgár keresett eddig menedéket Törökországban, Jordániában, Libanonban és Irakban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi közlése szerint. Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője elmondta, hogy a világszervezet egész évre csak 185 ezer szíriai menekültet jósolt. Megjegyezte, hogy az utóbbi egy hétben egyedül a Jordánia északi részén lévő Zaatri menekülttáborba 10 200-an érkeztek a közel-keleti országból.
  • Törökországban jelenleg az UNHCR nyilvántartásai szerint 74 112 szíriai menekült tartózkodik, s az utóbbi két hétben naponta ötezren érkeztek. Az ankarai kormány további hat menekülttábor megnyitását tervezi.
  • Jordániában 69 968 szíriai keresett eddig menedéket, míg Libanonban 54 142. Irak a hivatalos adatok szerint 15 898 szíriai menekültet fogadott be.