Vérrel írt üzenet a Pussy Riot kiszabadításáért

2012.08.30. 19:50

Egy vélhetően vérrel írt, a Pussy Riot punkegyüttes börtönbüntetésre ítélt tagjainak szabadon bocsátását követelő üzenetet találtak két meggyilkolt nő holtteste mellett az oroszországi Kazany városában - közölték csütörtökön a hatóságok.

A zenészek ügyvédje a Twitteren azt írta: a szörnyű esemény "vagy egy borzasztó provokáció, vagy egy pszichopatáról" van szó.

A hatóságok közlése szerint a 76, illetve 38 éves nőt - anyát és lányát - a múlt héten több késszúrással gyilkolták meg lakásukon. Holttestük felett az állt angolul a falon: "Szabadságot a Pussy Riotnak". Azt még nem állapították meg pontosan, hogy az elkövető milyen anyaggal vitte fel a feliratot a falra, de vélhetően az áldozatok vérét használta.

Egy kazanyi nyomozó szerint a gyilkos valószínűleg a hatóságokat akarta félrevezetni a felirattal. Az elkövető vélhetően pszichopata vagy drogfüggő volt - közölte Andrej Septyitszkij nyomozó.

A kormánypárti orosz sajtótermékek ugyanakkor egyértelmű összefüggést emlegettek a gyilkosság és a punkegyüttes között. Egyes lapok azt állították, hogy a Pussy Riot rajongói követték el a bűncselekményt, illetve hogy az együttes inspirálta a gyilkosságot.

A Pussy Riot három tagját korábban egyenként kétéves börtönbüntetésre ítélték "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" vádjával, mert Vlagyimir Putyint, a jelenlegi orosz elnököt bíráló performanszot adtak elő a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban idén februárban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport