John Kerry elítéli Safarov elengedését

2012.09.06. 12:59

John Kerry amerikai szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, 2004-es demokrata párti elnökjelölt elítélte, hogy Azerbajdzsán államfője szabadon engedte a 2004-ben Budapesten örmény tiszttársát meggyilkoló azeri Ramil Safarovot – írta meg a panarmenian.net nevű örmény hírportál. Kerry közleményben foglalkozott az üggyel.

„Felháborított és megdöbbentett, hogy Azerbajdzsánban nemcsak ünnepélyesen fogadták Safarovot, hanem megkegyelmeztek neki, előléptették és hősként bántak vele. A fölöslegesen provokatív cselekedet veszélybe sodorja az ezen országok közötti törékeny békét, és kárt okoz az azerbajdzsáni kormány hitelességének” – írta.

A héten több amerikai képviselő is elítélte, hogy Azerbajdzsán szabadon engedte, és dicsőíti Safarovot – írta a panarmenian.net.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény Gurgen Markarján 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.

Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Baku lépését.