Feszült a helyzet Hegyi Karabahban

2012.09.08. 16:33

Hegyi Karabah határozottan elutasítja a háborút - jelentette ki az azerbajdzsáni területbe beékelődött, főként örmények lakta terület elnöke, akit szombaton iktattak be a hivatalába újabb ötéves időszakra.

Bako Szaakján szavai szerint a karabahi-azerbajdzsáni konfliktust kizárólag békés eszközökkel, tárgyalások, civilizált párbeszéd útján kell megoldani. A folyamatban közvetlenül és teljes jogú félként helyet kell kapnia Karabahnak - szögezte le. A ceremónián részt vett Szerzs Szargszján örmény elnök is.

Továbbra is feszült a helyzet

A PanARMENIAN.Net örmény hírportál szombati összesítése szerint szeptember 1-8. között az azerbajdzsáni fegyveres erők 300 esetben sértették meg a tűzszünetet az "érintkezési vonalon" Karabah és Azerbajdzsán között.

Az APA azerbajdzsáni hírportál arról számolt be szombaton, hogy az örmény fegyveres erők megsértik a tűzszünetet a frontvonalon, és több helyszínen is tüzet nyitottak az azerbajdzsáni fegyveres erők állásaira. A feszültség továbbra is megmaradt - idézte a bakui védelmi minisztériumot.

Prágában, Berlinben, Bernben tüntettek

Közben szombat délután hatvan-hetven örmény tiltakozott Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ellen a prágai magyar nagykövetség előtt -  tájékoztatta az MTI tudósítóját Buczkó István, a magyar diplomáciai képviselet ideiglenes ügyvivője. A tiltakozó akciót, amelyet a Csehországban élő örmények egyesületei szerveztek, a cseh rendőrség a helyszínen biztosította.

A résztvevők különféle jelszavakat skandáltak és örmény zászlókat emeltek a magasba - mondta el az ideiglenes ügyvivő. Hozzátette: munkaszüneti nap lévén, a nagykövetség épülete zárva volt. Semmiféle petíció átadására nem került sor. A különböző  transzparenseken az örmények kifogásolták Magyarország döntését Safarov kiadatásáról, és bírálták Azerbajdzsán eljárását. Csehországban a becslések szerint mintegy 3-4 ezer örmény él.

Bernben is hasonló tüntetés zajlott, svájci örmények szövetsége hívására hozzávetőleg százan jöttek el, tiltakozó nyilatkozatot is átadtak a magyar nagykövetségnek.

Berlinben is mintegy száz németországi örmény tiltakozott szombaton a magyar nagykövetség előtt. A tüntetést a németországi örmények központi tanácsa (ZAD) - a németországi örmény közösségeket összefogó szervezet - és a népirtások feltárásáért küzdő német szervezet, az elismerés munkacsoport (AGA) szervezte.

A résztvevők közül többen transzparenseket tartottak a magasba, ezeken egyebek mellett az állt, hogy "az örmények bocsánatkérést várnak Budapestről", és "Magyarország megsérti az európai alapértékeket", illetve "Európához tartozik még Magyarország?".

A németek minket védenek

A német kormány szerint a magyar kormány jóhiszeműen járt el az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt azeri katonatiszt, Ramil Safarov kiadatása ügyében - derül ki a német külügyminisztérium állásfoglalásából, közölte az AGA a honlapján.

Thorsten Hutter, a tárca közép-európai osztályának vezetője írásbeli válaszában kifejtette: a német kormány Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével együtt "nagyon aggódik" Ilham Aliyev azeri elnök döntése miatt, amellyel Ramil Safarovot kegyelemben részesítette és kitüntette.


  • Tippek
  • Biztosítás