Román hadihajóval vadásznak a kalózokra

2012.09.09. 20:42

A román Ferdinánd király fregatt is csatlakozik az Európai Unió kalózellenes Atalanta műveletéhez, az Ádeni-öböl térségében – közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség a román haditengerészet közleményét idézve. A hadihajó szerdán indul a három hónapig tartó bevetésre a konstancai kikötőből, 236 tengerésszel és egy Puma Naval helikopterrel a fedélzetén.

A román tengerészek először vesznek részt kalózellenes műveletben. Román hadihajóval eddig még nem teljesítettek szolgálatot az országtól több mint 3000 tengeri mérföldes távolságra. A Ferdinánd király fregatt eddigi legtávolabbi küldetése a Földközi-tengeren volt, a csempészet elleni Active Endeavour, illetve a Líbia elleni embargó betartását ellenőrző Unified Protector NATO-műveletekben.

Az Európai Unió Atalanta műveletének keretében 2008 óta öt-tíz hadihajó járőrözik a szomáliai partok közelében, hogy elrettentse a kalózokat a kereskedelmi hajók megtámadásától, és védő kíséretet biztosítson a humanitárius jellegű tengeri szállítmányok célba juttatásához. Idén májusban az EU kalózkodás elleni egysége először intézett támadást kalózok objektumai ellen a szomáliai partvidéken. Az Atalanta-művelet brüsszeli központja szerint a kalózok üzemanyag- és fegyverraktárai, valamint vízi járművek ellen indított támadások nem követeltek emberáldozatokat.

Románia az utóbbi két évtizedben aktív résztvevője volt a nemzetközi katonai műveleteknek Afganisztánban, Irakban és a Nyugat-Balkánon. A külföldön szolgálatot teljesítő román katonák száma sok esetben meghaladta az ezerötszázat. Bukarest többször hangsúlyozta, hogy Románia nemcsak haszonélvezője, hanem kiszolgálója is azoknak a katonai-politikai szövetségeknek, amelyeknek tagja. 1996 óta 23 román katona halt meg külföldi hadszíntereken.  • Hírek
  • Bankszámla