A csehek azonnali hatállyal betiltották a töményet

MTI/Index
2012.09.14. 20:46

A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok teljes forgalmazását, felszolgálását.

Leos Heger egészségügyi miniszter elmondta, hogy a korábbi, 30 százalék feletti alkoholtartalmú italokra és pusztán a piaci és utcai árusításra vonatkozó tilalom nem bizonyult elegendőnek, ugyanis a metilalkohol-mérgezés átterjedt az ország további régióira.

Eddig 11 embert vett őrizetbe a cseh rendőrség az utóbbi napok metilalkohol-mérgezési eseteivel kapcsolatban, amelyek miatt eddig tizenkilencen meghaltak, több tucatnyian pedig súlyos állapotban fekszenek kórházakban, jelentette a cseh közszolgálati média pénteken.

Korábban a legtöbb esetet a Morvaország-Szilézia régióban fedezték fel, de mivel már Prágában is vásároltak olyan italt, ami mérgezést okozott, más elosztási forrásokat is vizsgálnak.

Heger elismerte, hogy a tilalmi intézkedés meglehetősen drasztikus, de szerinte ezáltal szavatolható, hogy az áldozatok száma ne emelkedjen.

Két gyanúsítottat már találtak

Martin Cervicek, a cseh rendőrség parancsnoka elmondta, hogy több ezer egyenruhás rendőr vesz részt az ellenőrzésekben. A rendelet megsértőit akár hárommillió koronáig (36 millió forint) terjedő pénzbírsággal is sújthatják.

Az elmúlt napokban a cseh rendőrség országszerte több száz kocsmát és éttermet rohant le, és 70 esetben talált illegálisan árult alkoholra, elsősorban mérgező metilalkohol-tartalmú olcsó vodkára és rumra,  írta a BosNewsLife. Zlin városában letartóztattak egy 46 és egy 47 éves férfit, akiknek garázsában 500 palacknyi és több hordónyi illegális szeszes italt találtak.

A jelentések szerint a mérgező ital felbukkant Lengyelországban és Szlovákiában is, ahol eddig összesen három halálesetet okozott.

A híroldal emlékeztet rá, hogy 1998-ban Szerbiában 43-an haltak meg mérgezett szilvapálinkától, amelynek készítője 12 éves börtönbüntetést kapott.