Lőttek is a svéd újságírókra

2012.09.14. 23:19
Kirakatpert rendeztek ellenük Etiópiában - állította pénteki sajtótájékoztatóján az a két svéd újságíró, akiket a napokban engedtek szabadon egy amnesztia keretében.

Martin Schibbye újságírót és Johan Persson fotóst tavaly júliusban vették őrizetbe, amikor illegálisan lépték át a szomáliai-etióp határt a szeparatista Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONLF) tagjainak társaságában. Az etióp kormány terrorszervezetnek tekinti az ONLF-et.

A két svédet tavaly decemberben 11 évi börtönbüntetésre ítélték, miután elismerték, hogy illegálisan érkeztek az országba. Most elmondták, hogy annak reményében fogadták el bűnösségüket és a 11 évi börtönbüntetést, hogy azzal javítanak kiszabadulási esélyükön. Hozzáfűzték: nem gondolták komolyan, amikor bocsánatot kértek a múlt héten az etióp televízióban.

A szabadúszó újságírók a tárgyaláson azzal védekeztek, hogy tényfeltáró riportjukban azzal akartak foglalkozni, miként befolyásolja a helyi lakosságot a régió olajtermelése, a lázadó fegyveresekről pedig csupán híranyagot akartak készíteni. A svédek most elmesélték, hogy a foglyul ejtésükről készült videofelvétel, amelyet bizonyítékként használtak fel ellenük, napokkal később készült az etióp hadsereg részvételével. Schibbye arról is beszámolt, hogy a kihallgató tiszt azzal fenyegette meg, hogy lelövik a sivatagban.

"Itt fogsz meghalni, itt lövünk le még ma, ha nem mondod el az igazat" - idézte a férfit. "Egy katona rám irányította a puskáját, majd félrecélzott, egy bokorba lőtt. Ekkor a kamera újra forgatni kezdett, folytatták a kihallgatást." Az etióp külügyminisztériumi szóvivő, Dina Mufti az újságírók állításait "pontatlannak" és elfogadhatatlannak" nevezte.

Az újságírók letartóztatását elítélték jogvédők, köztük a Bizottság az újságírók védelméért nevű nemzetközi szervezet, amely szerint a svédek elleni per "a sajtószabadság elleni nyílt támadás volt".