Patkányhúst is árultak az egyik angol piacon

2012.09.17. 23:06

Nádi patkányt és más, veszélyesnek minősített húsokat árultak az egyik legforgalmasabb kelet-londoni piacon. A BBC London riporterei rejtett kamerával látogattak el a Ridley Road Marketre, hogy illegális húsboltokról készítsenek tényfeltáró riportot. Az újságírók megállapították, hogy a piacon több üzlet nagy mennyiségű, az élelmiszerbiztonsági szabályokat súlyosan sértő húst árusított. A dalstoni Ridley Road Market a tiltott húskészítmények melegágya. A smokies gyűjtőnéven árusított, gázlánggal szenesre sütött kecske vagy bárány értékesítése az Egyesült Királyság és az Európai Unió országaiban illegális, ugyanis a közegészséget és az állatok jóllétét egyaránt veszélyezteti az előállításuk.

Paul Povey, az Egyesült Királyság egyik legelismertebb higiéniai szakértője szerint sokkoló és megdöbbentő, ami az illegális húst árusító helyeken zajlik. Povey elmondta, hogy a készítmények értékesítése törvénybe ütközik, ráadásul nem vetették alá őket egészségügyi ellenőrzésnek, és könnyen lehet, hogy fertőzöttek. Az okleveles környezetkutató, dr. Yunes Teinaz elmondta, hogy a smokie-k árusítása tövénybe ütközik, azt pedig undorítónak és felháborítónak tartja, hogy a hatóságok nem tüntetik el a piacról az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsokat.

„Baj lehet belőle”

A BBC kamerás riportjában egy hackney-i hentes, aki tiltott húsokat árult, megjegyezte: lehetőleg ne mondják el senkinek, hogy tőlük vették a húst, mert abból baj lehet. Két afrikai élelmiszerbolt a bush meat néven emlegetett vadhúst is árult: a gyűjtőnéven főleg a nyugat- és közép-afrikai vadállatok húsát szokták említeni. A hentesek boltjában a BBC riporterei Ghánából importált nádi patkányokat találtak. Az állat húsa, bár a hazájában csemegének számít, szerepel a Food Standards Agency tiltólistáján, mert azokra is káros lehet, akik fogyasztják, és azokra is, akik kapcsolatba kerülnek vele.

Az Islam Halal Meat, a Punjab Halal Meat and Fish és a Dalston Butchers tagadta, hogy illegális húst árulnának. A Great Expectations menedzsere, aki ghánai patkányt adott el a BBC újságírójának, szintén tagadta, hogy tiltólistán szereplő vadhúst árulna, és ugyanígy járt el az Adom Trading is. A hackney-i önkormányzat állítólag 2009 óta csak egy bejelentést kapott illegális hús értékesítéséről, de akkor nem sikerült bebizonyítani, hogy bűncselekmény történt volna.