Béla
3 °C
15 °C

Pedofilbotrány az amerikai cserkészszövetségnél

2012.09.18. 00:55

Két évtized alatt a pedofília több száz feltételezett esetét titkolták el a Boy Scouts of America fiúcserkész-szervezetnél – közölték hétfőn az amerikai lapok. Az értesülést először a The Los Angeles Times hozta nyilvánosságra vasárnap; a lap munkatársai a szervezet 1600 belső, az 1970 és az 1991 közötti időszakra vonatkozó, bizalmas mappáját vizsgálták át. Ezekben több mint félezer olyan esetre bukkantak, amelyek során a cserkészek vezetői közvetlenül a fiúktól, a szüleiktől, a szervezet tagjaitól vagy névtelen bejelentésekből értesültek szexuális bántalmazásról.

Az esetek 80 százalékában nem volt arra utaló bejegyzés, hogy a cserkészszervezet feljelentést tett volna a történtek miatt. A Los Angeles Times szerzői szerint a szervezet több mint száz esetben megpróbálta eltussolni az eseteket; a hivatalos indoklás szerint a pedofil jogsértések titokban tartásával az áldozatokat kívánták védeni.

Az oregoni legfelsőbb bíróság egy vonatkozó eljárással kapcsolatban elrendelte, hogy a Boy Scouts of America hozzon nyilvánosságra 1200 darab, az 1965 és 1985 közötti időszakra vonatkozó dossziét. Ezek közül a Los Angeles Times munkatársai többet is megvizsgáltak. A bírósági iratokra és a cserkészek dokumentumaira hivatkozó lap szerint többször előfordult, hogy a szélnek eresztett elkövetők később újabb gyerekeket molesztáltak. Egy lelepleződött marylandi csapatvezetőnek 1990-ben hat hetet biztosítottak arra, hogy találjon ki egy neki tetsző mesét a távozásának indoklására, cserébe pedig titokban tartották a valódi indokot.

A 1910-ben, alapvetően 7 és 21 év közötti fiúk lelki nevelésére és szabadtéri tevékenységének koordinálására alapított szervezet, amelynek csaknem négymillió felnőtt és gyerek tagja van, a cikk megjelenése nyomán bocsánatot kért az áldozatoktól. A cserkészek vezetése hangsúlyozta, hogy mindig együttműködött a hatóságokkal. 2010 óta a cserkészvezetőknek a pedofília puszta gyanúja esetén is kötelező feljelentést tenniük. Az American Boy Scouts egyébként júliusban megerősítette, hogy az identitásukat nyíltan vállaló homoszexuálisok nem lehetnek a szervezet tagjait.