30 ezren tüntettek a líbiai milíciák ellen

2012.09.21. 20:23

Becslések szerint 30 ezren vonultak fel pénteken Bengáziban, és tüntettek a Líbiában megerősödött fegyveres milíciák ellen. A tiltakozás fő célpontja az Ansar as-Saria nevű, iszlám szélsőségesek irányította fegyveres csoport volt, amit gyakran ér az a vád, hogy olyan muzulmánokra támad, akik nála kevésbé szigorúan értelmezik az iszlámot.

Az as-Saria tagjai részt vettek a bengázi amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én végrehajtott, és Christopher Stevens amerikai nagykövet halálához vezető támadásban.

A líbiai miniszterelnöki hivatal a tüntetés napján közölte, hogy nyolc embert tartóztattak le a nagykövet és további három amerikai életét követelő támadás ügyében. A tömeg a milíciák betiltását sürgető jelszavakat skandált, és transzparensein azt követelte, hogy a kormány szerelje le ezeket a csoportokat, és építsen ki a biztonság szavatolására megfelelő rendőri erőt. A tüntetőkkel szemben felsorakoztak az Ansar as-Saria hívei is, de összetűzés nem történt.

A milíciák a Moammer Kadhafi elleni felkelés alatt jöttek létre, és a diktátor bukása óta eltelt időszakban tovább erősödtek. Részt vesznek az állami intézmények, lakónegyedek védelmében, de sok vád éri őket azért, mert sokszor fegyveres bandaként viselkednek, embereket vesznek őrizetbe önkényesen, megfélemlítik bírálóikat, és települések utcáin csapnak össze egymással.

Megfigyelők szerint ezek a fegyveres csoportok ma már erősebbek, mint a reguláris biztonsági erők, automata fegyvereik, rakétagránátjai és nehézgéppuskával felszerelt járműveik vannak, és az állami szervek egyelőre képtelenek megzabolázni őket. Egy részük nem kötődik semmilyen ideológiához, de vannak köztük szélsőséges iszlamista irányítás alatt állók.