Mohamed-film: 14 halott Pakisztánban

2012.09.21. 18:13
Tizennégyen meghaltak, és több mint 200-an megsebesültek már a pakisztáni több tízezres tüntetéseken. Ezrek tüntettek pénteken Libanon több városában is a muszlim világot megbotránkoztató iszlámellenes amerikai film ellen. A demonstrálók amerikai zászlókat égettek, az egyik imám pedig az amatőr produkció készítőinek megölésére buzdította a muzulmánokat. Malajziában is ezrek tüntettek békésen, Tunéziában betiltottak minden tüntetést.

A pénteki nagyimákat gyakran követik tiltakozó akciók a világ legnépesebb muzulmán országában. Hétfőn is volt tüntetés az amerikai nagykövetség előtt, és az erőszakba torkollott: kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az épületet, amerikai zászlókat és autógumikat gyújtottak fel.

Pakisztán

A pakisztáni miniszterelnök az istenkáromlás nemzetközi tilalmát sürgette. Rádzsa Pervez Asraf kormányfő élesen bírálta A muzulmánok ártatlansága című amatőr filmet, és azt szorgalmazta, hogy nemzetközi tilalommal sújtsák az istenkáromlást, szentségtörést.

Pakisztánban a pénteki napon – amit „A próféta szeretetének napjává” nyilvánítottak a hatóságok – tízezrek vonultak utcára, és a több helyen erőszakba torkolló tüntetések legalább 14 halálos áldozatot követeltek, mintegy 200-an pedig megsebesültek.

Az északnyugat-pakisztáni Pesavar nagyvárosban két mozit feldúltak és felgyújtottak a film internetes terjesztésén feldühödött tüntetők. A rendőrök könnygázt vetettek be, majd rálőttek a tüntető tömegre, és a tartományi székhely központi kórházának tájékoztatása szerint négyen meghaltak, és legalább hatvanan megsebesültek.

Az ARY pakisztáni hírtelevízió azt közölte, hogy stábjának sofőrje meghalt, miután a csatorna autóját lövés érte a tüntetés helyszínén. Haldoklását a hírcsatorna élőben közvetítette. A dél-pakisztáni nagyvárosban, Karacsiban, ahol szintén két mozit borítottak lángba a demonstrálók, tízen vesztették életüket a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásokban. A fővárosban, Iszlámábádban magas fokú készültségben vannak a biztonsági erők, akik elbarikádozták a diplomatanegyedet, nehogy támadás érje a francia vagy amerikai képviseletet.

Malajzia

Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban ezrek tüntettek békésen az iszlámot és Mohamed prófétát becsmérlő film ellen. Najib Razak miniszterelnök „mélységesen sértőnek” minősítette a videót, mindamellett nyugalomra intette honfitársait és arra kérte őket, hogy a tiltakozás ne fajuljon erőszakossá. „Most minden eddiginél fontosabb mindannyiunk törekvése a tiszteletre, türelemre és kölcsönös megértésre, hogy harmóniában élhessünk” – mondta. A rendőrség becslése szerint mintegy ötezren vonultak az Egyesült Államok Kuala Lumpur-i nagykövetsége és egy közeli mecset elé. A nagykövetség a demonstrációra számítva már reggel bezárt.

Tunézia

A tunéziai belügyminisztérium péntekre betiltott minden tüntetést a film és a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap legújabb számában megjelent Mohamed-karikatúrák ellen. A minisztérium az erőszak és fosztogatások veszélyével indokolta a döntést, miután az interneten több felhívás is megjelent tiltakozó gyűlésekre. Megtiltották a gépkocsiforgalmat Tunisz egy részén, egyebek mellett ott, ahol a francia nagykövetség található. A város főútvonalán, a Habíb Burgiba sugárúton álló épületet embermagasságú szögesdrót, több katonai teherautó, egy páncélos és egy vízágyúval fölszerelt jármű védi – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Libanon

A Hezbollah libanoni síita szervezet felhívására utcára vonulók Baalbek városában „Amerika a nagy sátán” és „Izrael a muzulmánok ellensége” jelszavakat skandáltak, miközben Libanon és a radikális tömörülés sárga zászlaját lengették.

Dél-Libanonban, a Földközi-tenger partján fekvő Szidon egyik mecsetjében Maher Hammúd imám védelmébe vett egy fatvát (vallási rendelet), ami feljogosít azok megölésére, akik részt vettek A muzulmánok ártatlansága című film elkészítésében. „Aki meg meri sérteni az iszlámot és Mohamed prófétát, nem maradhat életben tovább. Közülük mindenkit meg kell ölni” – mondta az imám a pénteki ima alkalmával, amin 300 hívő vett részt.

Az imavezető bírálta a francia hatóságokat is, amiért úgy döntöttek, hogy húsz országban zárva tartják pénteken a diplomáciai képviseleteket és iskolákat az egyik francia hetilap e heti számában megjelent Mohamed-karikatúrák miatt. Mint mondta, ehelyett inkább meg kellett volna kérni az újság illetékeseit, hogy tartózkodjanak a gúnyrajzok közzétételétől.

A libanoni fővárosban, Bejrútban izraeli és amerikai zászlókat tapostak össze és gyújtottak fel a tiltakozók. A délután folyamán a Mártírok terén is tiltakozó megmozdulást tartanak Ahmed al-Aszir szunnita imám kezdeményezésére.

Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője vasárnap egy televíziós üzenetben szólította fel híveit, hogy „mutassák meg az egész világnak” a Mohamedet gyalázó film közzététele miatt érzett haragjukat. A felhívás szerint szombaton Bint-Dzsbeilben, vasárnap pedig Hermel városában várhatók demonstrációk Libanonban.

Szeptember 14-én az észak-libanoni Tripoliban egy tüntető meghalt, 25 másik pedig megsebesült, amikor összecsapások törtek ki az iszlámellenes produkció miatt tiltakozó szunniták és a biztonsági erők között. A tiltakozók haragjuk kifejezéseként felgyújtottak egy amerikai gyorséttermet.

Irán

Az iráni elnök a Nyugatot támadta az Egyesült Államokban készült iszlámellenes film és a Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák miatt. Mahmúd Ahmadinezsád egy teheráni katonai felvonuláson azt mondta, hogy a nyugat a szólásszabadságra hivatkozva engedi a próféta sértegetését. Szerinte ez kettős mércéről árulkodik, ami „nyilvánvalóan félrevezetés”.

Délkelet-Ázsia

Bezárta minden indonéziai diplomáciai képviseletét az Egyesült Államok, mert újabb tüntetésekre számít az egész muzulmán világban tiltakozásokat kiváltó iszlámellenes videofilm miatt. Zárva van a jakartai nagykövetség, a surabayai, medani és bali konzulátus, valamint a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségéhez (ASEAN) rendelt amerikai misszió. A nagykövetség épülete előtt vízágyúkat állítottak fel, és szögesdróttekercseket gördítettek ki. A követség arra figyelmeztetett honlapján, hogy a demonstrációk célpontjai lehetnek amerikai üzletek is, elsősorban a gyorséttermek.