Díjazták a Costa Concordia legénységét

2012.09.27. 20:31 Módosítva: 2012.09.27. 20:32

Nemzetközi szakmai elismerést kapott a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajó legénysége, mely az év tengerészének járó elismerést vette át a Lloyd's List Global Awards 2012 díjátadó ünnepségen.

A patinás londoni kiadvány szervezésében adományozott Év tengerésze (Seafarer of the Year) elnevezésű elismerést Pier Luigi Foschi, a genovai székhelyű Costa Crociere elnöke és ügyvezető igazgatója, valamint a Costa Concordia óceánjáró hajó legénységének képviselői közösen vették át.

A nemzetközi hajótársaságok tizennégy kategóriában zajló versenyének legjobbjait szakmai zsűri nevezi meg, a díjat tíz nemzetközi tengerészeti szakértő ítélte oda.

Az elismerést kísérő méltatás „professzionálisnak és kitartónak” nevezte a Costa Concordia legénységét. „Az elítélendő baleset okozta tragikus emberveszteség sokáig vizsgálat tárgya lesz, de nem szabad elfelejteni, hogy a legénység nagy részének megfelelő reakciója nélkül sokkal több áldozat lett volna” – hangoztatta a legénység egészének ítélt díj magyarázó szövege.

A Costa Concordia legénységét a Magsaysay, a tengerjáró hajókon dolgozó Fülöp-szigetieket közvetítő cég jelölte az elismerésre. A Costa Concordia kapitánya és tisztjei olaszok voltak, de a legénység többsége külföldi és Fülöp-szigetiből állt. A túlélő utasok szerint nem beszéltek sem olaszul, sem angolul.

Az olasz sajtó úgy kommentálta a Costa Concordiát hősként éltető elismerést, hogy „a tragédia eddigi hatósági vizsgálata más színben tünteti fel a legénységet néhány kivétellel”.

A január 13-án Giglio szigeténél zátonyra futott Costa Concordia fekete dobozának nyilvánosságra hozott információi szerint Francesco Schettino kapitány és tisztjei felkészületlenül, teljes káoszban kezelték a balesetet, későn indítva el az evakuálást, melyet a Costa Crociere sem rendelt el azonnal. A hajóorvos és a legénység néhány tagja önfeláldozóan segített az utasok mentésében, de az utasok többsége maga menekült a hajóról. A Costa Concordia több mint 4200 utasából és legénységéből 32-en haltak meg.  • Hírek
  • Árfolyam