Buenos Airesben sincs jó idő

2012.10.29. 20:17
Özönvízszerű esők árasztották el az argentin fővárost, Buenos Airest és környékét: több tucatnyi embert telepítettek ki a vasárnap este óta tartó esőzések okozta áradások miatt. Az ítéletidőnek már egy halálos áldozata és több sérültje is van.

Buenos Aires egyik elővárosában, Isidro Casanovában egy 65 éves férfi megfulladt, miután házát elöntötte a víz – közölték a helyi tűzoltók. A főváros déli vonzáskörzetében több tucatnyian hagyták el otthonukat, elsősorban a Matanza folyó áradása miatt.

A fővárosban hétfőn több órára leállt a tömegközlekedés, ami óriási káoszt okozott.   Az ítéletidő által legsúlyosabban érintett fővárosi negyedekben, közöttük Belgranóban és La Bocában néhány utca valóságos folyóvá vált, és a hömpölygő víz autókat sodort magával.

A nemzeti meteorológiai szolgálat (SMN) jelentése szerint hat óra alatt 87,4 milliméter csapadék esett. Az óránként 60 kilométeres sebességet elérő széllökések fákat csavartak ki, villanyoszlopokat és közlekedési táblákat döntöttek fel.

Nemcsak az argentín fővárosban van ítéletidő. Amerikában a Sandy hurrikán fogadására készülőnek, a partvidékről százezreket telepítettek ki, nagyvárosok tömegközlekedése leállt, az alacsonyabban fekvő településeket pedig megpróbálják homokzsákokkal megvédeni. Az Index percről perce közvetítését itt találja.

Kínában pedig 126 ezer embert kellett lakóhelyéről elköltöztetni, mert lecsapott a Son-Tinh nevű tájfun. A Délkelet-Ázsiából érkezett szélviharnak a dél-kínai Hajnan tartományban legalább egy halottja és öt eltűntje van.