Izrael beismerte a PFSZ-vezető megölését

2012.11.01. 15:19

Egy izraeli lapjelentés szerint Izrael első ízben ismerte be, hogy 1988-ban Tuniszban meggyilkoltatta Abu Dzsihádot, a Palesztin Felszabadítási Szervezet második számú vezetőjét. A Jediót Ahronót, amely a pénteki számában megjelenő cikkből csütörtökön közölt részleteket, azt írta: a katonai cenzúrával folytatott féléves tárgyalás után engedélyezték, hogy közzétegye az ügy részleteit.

Az Abu Dzsihád ellen Tuniszban, a PFSZ akkori székhelyén végrehajtott akciónak az volt a célja, hogy lefejezzék a megszállt területeken 1987 decemberében kitört első palesztin felkelést, amelynek Dzsihád az egyik külső vezetője volt.

Az Abu Dzsihád - valódi nevén Hálil el-Vazír - elleni akciót a hadsereg legelitebb egységének számító vezérkari kommandó 26 tagja hajtotta végre, Nahum Lev parancsnoksága alatt. Az egység akkori parancsnoka Móse Jaalon jelenlegi külügyminiszter volt.

Egy halála előtt, 2000-ben készült interjúban, amely most jelent meg, Nahum Lev elmondta a Jediót Ahronótnak, hogy a titokban partra szállt kommandós csapat két csoportra oszlott. Az első, nyolcfős csoport Nahum Lev parancsnoksága alatt autón közelítette meg 500 méternyire Abu Dzsihád házát.

Az őröket és a kertészt is megölték

Egy női ruhába öltözött katona kíséretében - akivel éjszaka andalgó párocskát alakított - Lev egy bonbonos dobozba rejtett hangtompítós pisztollyal közelítette meg a villát. Lelőtt egy kocsiban szendergő őrt, majd a második csoport behatolt a villába.

A maszkos kommandósok előbb a második őrrel végeztek, a villa pincéjében alvó kertészt szintén megölték. „Kár volt érte, de amikor ilyen műveletet hajt végre az ember, gondoskodnia kell arról, hogy minden lehetséges ellenállást felszámoljon" - mondta Nahum Lev.

Az Abu Dzsihád hálószobájához vezető lépcsőn a parancsnokot megelőzte az egyik társa, és ő lőtt elsőként a palesztin vezetőre. „Abu Dzsihádnak minden valószínűség szerint volt pisztolya. Kilőttem rá egy hosszú sorozatot, ügyelve, hogy ne sebesítsem meg a feleségét, aki közben bejött a szobába. Meghalt. Mások is rálőttek, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban halott" - tette hozzá Nahum Lev.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport