Lehallgatási botrány Szerbiában

2012.11.03. 13:32

Ivica Dacic szerb kormányfő és belügyminiszter fogadkozik, hogy a teljes rendőri vezetést leváltja, őrizetbe véteti, és bíróság elé állíttatja, amennyiben kiderül, hogy a rendőrség felelős Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes telefonjának a lehallgatásáért.

Dacic a Blic című napilapnak szombaton adott interjúban arról beszélt, hogy kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabályok módosítását, hogy szorosabb polgári ellenőrzés alá kerüljön a rendőrség munkája. Ismét cáfolta, hogy neki belügyminiszterként bármi köze lett volna a történtekhez.

Dacic szerint a törvény értelmében a rendőrséget a rendőrfőkapitány irányítja, a miniszternek nem feladata a rendőrségi akciók végrehajtásának jóváhagyása, illetve lehallgatásokat és megfigyeléseket engedélyezése. Ezekhez a beleegyezése sem szükséges.

A lehallgatási botrány a héten pattant ki. A média Rodoljub Milovicot, a bűnügyi rendőrség igazgatóját teszi felelőssé a történtekért, ugyanis az ő utasítására kérték el a hatóságok a telefontársaságtól Vucic híváslistáját. Vucic azt gyanítja, hogy az ügy mögött olyan szerb üzletemberek állnak, akik jó kapcsolatokat ápolnak a rendőrséggel.  • Tippek
  • Hírek