Ven Csia-pao saját családját vizsgáltatja

2012.11.05. 07:43

Vizsgálatot kezdeményezett Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyek a családját érték nemrégiben a New York Times-ban – írta meg a Guardian. A lap azzal vádolta meg a miniszterelnök családját, hogy az elmúlt tíz évben 2,7 milliárd dolláros vagyont szerzett.

A South China Morning Post úgy tudja, a tisztakezűséget hirdető, a korrupció elleni kíméletlen fellépést szorgalmazó Ven a kommunista párt csúcsszervénél, a politikai bizottság állandó bizottságánál kezdeményezte írásban a vizsgálatot.

Még ha Ven tiszta vizet is öntene a pohárba a családja vagyoni gyarapodását illetően, más korrupt kínai kommunista vezetők, a saját eltitkolt jövedelmeik és a párt politikai szempontjai miatt aggódva valószínűleg  nem fogják hagyni, hogy felgöngyölítsék ebben az ügyben a szálakat – mondta egy pekingi jogászprofesszor a hongkongi lapnak.

Mivel a New York Times szerint dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy a kormányfő hozzátartozóinak 2007-ben 2,2 milliárd dolláros részesedésük volt az ország egyik legnagyobb biztosítótársaságában, a Ping Anban, a vizsgálat állítólag elsősorban erre irányul. A Ven család október 27-én hatpontos közleményt tett közzé, amiben a New York Times jelentéséről azt állította, hogy valótlan, és cáfolta a rejtett vagyon létezését.

Mivel Kínában – különösen egy amerikai sajtóorgánumnak – meglehetősen nehéz belső, a politikai vezetőkre nézve terhelő dokumentumokhoz jutni, feltételezhető, hogy a New York Timest a centrista reformerként ismert Ven kínai ellenlábasai segítették.