Újra előveszik a lezuhant Malév-gép ügyét?

2012.11.06. 09:24

A Malév 1975-ben Bejrútnál a tengerbe zuhant, 240-es járata is napirendre kerülhet Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök mai budapesti tárgyalásain – értesült a Magyar Hírlap. A lap kérdéseit kormánykörökben elutasították, de ha az ügy előkerül, elsősorban a TU-154-es roncsának felkutatásáról, kiemeléséről és az áldozatok hazaszállításáról lehet szó. Mikáti Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik.

A 37 éve lezuhant, összesen 60 fő áldozatot, köztük 11 magyarét követelő tragédiát máig sok megválaszolatlan kérdés övezi. Budapesten a balesetet megelőző nap (szeptember 29-én) avatták fel a Palesztin Felszabadítási Szervezet képviseletét. A járatra az áldozatokon kívül további 53 fő váltott jegyet, ők azonban végül nem voltak rajta a gépen: valószínűleg az ünnepségről  hazafelé tartó palesztin delegáció tagjai voltak.

A legvalószínűbb, de sosem bizonyított verzió szerint a gépet lelőtték. Az ügyet a pártállami sajtó nem igazán kezelte a súlyán, ami a titkosszolgálat közreműködésére utalhat: felmerült, hogy a gép szintén máig tisztázatlan, esetleg fegyvereket is tartalmazó rakománya állhatott a támadás hátterében. A magyar áldozatok hozzátartozóinak a kormány 2009-ben 4-4 millió forintot fizetett.