Alapvető emberi jogot sértetett a szélsőjobbos buszvezető kirúgása

2012.11.07. 10:42
Elítélte a strasbourgi bíróság Arthur Redfearn West Yorkshire-i buszvezető 2004-es elbocsátását. A sofőrt azt követően tették ki állásából, hogy kiderült, helyi vezetője lett a szélsőséges nézeteket hirdető BNP-nek.

Alapvető emberi jogot sértett Arthur Redfearn elbocsátásával az őt foglalkoztató cég. A Nagy-Britanniában széles körben ismert, nyolc éve húzódó ügy végére kedden tett pontot a strasbourgi bíróság, amikor kimondta, hogy a kirúgással a munkáltató megsértetette Readfearn gyülekezési és egyesülési jogait.

Arthur Redfearnnek akkor kellett mennie a cégtől, amikor 2004-ben a szélsőjobbos BNP-ben helyi vezetői posztot kapott, így nyilvánosság is megismerhette a buszvezető politikai hátterét.

A strasbourgi bírák 4-3 arányban hozták meg az ítéletet, amely kimondta, a buszsofőrt csak és kizárólag politikai nézetei miatt bocsátották el. Szakmai kifogás munkájával kapcsolatban nem volt, sőt kollégái első osztályú munkaerőnek tartották.

Az indoklás szerint az egyesülés joga nemcsak azokat illeti meg, akiknek nézeteit mások nem találják sértőnek, hanem azokat is, akik sértenek, sokkolnak, vagy zavarnak másokat.

A Guardian híradása szerint a bírák azt is kimondták, hogy a kirúgást megalapozó panaszokban szereplő állítások a valóságban soha nem történtek meg. A cég 2004-ben arra hivatkozott, hogy a sofőr által szállított ázsiai utasok attól tartottak, hogy a buszt a szélsőséges BNP ellenfelei megtámadják majd, ezért veszélynek vannak kitéve.